Kuzey Irak’la farkı

Türkiye’nin icra ettiği politika konusunda Suriye’deki “Kürt yapılanması” ile Irak’taki “Kürt yapılanması” arasında irtibatlar kuruluyor ve özetle Türkiye’ye “Irak...

Türkiye’nin icra ettiği politika konusunda Suriye’deki “Kürt yapılanması” ile Irak’taki “Kürt yapılanması” arasında irtibatlar kuruluyor ve özetle Türkiye’ye “Irak Kürdistan’ında başta tehdit algısı ile bir yanlış yapıldı ve sonra düzeltildi, şimdi benzeri yanlışlar Suriye’de yapılmasın, yoksa Kürtler tamamen kaybedilir” telkininde-uyarısında bulunuluyor. 

İlk bakışta haklı gibi görülen bu değerlendirmenin irdelenmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

Bu noktada en önemli fark, Irak’taki yapılanmanın, evet içerde bir ölçüde Barzani sempatisi bulunmasına rağmen Türkiye dışında ve Bağdat’la daha entegre bir Kürt varlığı ile gerçekleşmesidir. Irak Kürdistanı’nın içerde bir örgütsel karşılığı yoktur.

Buna karşılık Suriye’deki yapılanma, tamamen içerdeki bir örgütün uzantısı tarafından ve son gelinen merhalede, tamamen içerdeki örgütün sağladığı militanlarla yürütülen bir savaşın ürünü olacaktır.

Güney sınırımızda gerçekleşen olayın Türkiye kamuoyu tarafından yeterince görülebildiğini söylemek mümkün değildir.

Mesela, Doğu-Güneydoğu’nun şu veya bu iline, ilçesine, Suriye’den cenazeler geliyor.

Nasıl bir şey bu?

Bazı gençlerin kafasına esmiş, hadi savaşmak için Kobani’ye, Afrin’e, Tel Abyad’a gidelim, şu DAEŞ’e haddini bildirelim mi demişler?   

Yoksa PKK karargahı, Suriye’deki uzantısı PYD ile ortak savaş stratejisi oluşturup, Suriye’ye savaşçı takviyesinde mi bulunmuş?  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kobani- Ak Parti’nin misyon kaybı 19 Mayıs 2024 | 495 Okunma Bundan bir “Beka sorunu” çıkar! 17 Mayıs 2024 | 2.875 Okunma Ankara hercümerci - Beştepe Bahçeli gibi mi okudu? 16 Mayıs 2024 | 2.587 Okunma Etki ajanlığı - Bumerang üretimi 14 Mayıs 2024 | 886 Okunma Özgür Özel’in kritik sınavı 12 Mayıs 2024 | 792 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar