İsveç onayı ABD’yi değiştirecek mi?

NATO’da bunuşumuzun da, İsveç’in NATO’ya alınışının da Rusya’nın oluşturduğu tehdit ile ilgili boyutu var. Başta Amerika olmak üzere Batı dünyası, Sovyetler dağıldıktan sonra...

NATO’da bunuşumuzun da, İsveç’in NATO’ya alınışının da Rusya’nın oluşturduğu tehdit ile ilgili boyutu var. Başta Amerika olmak üzere Batı dünyası, Sovyetler dağıldıktan sonra bile “Putin Rusyası”nın “tehdit” niteliğini koruduğunu ve ona karşı bir güvenlik duvarı oluşturmak gerektiğini düşünüyor. Onun için NATO, Sovyetler’e karşı olduğu dönemden daha kalabalık bir yapıya kavuştu. İsveç de Baltık dünyasında NATO’ya katılan ve Rusya’yı kuşatan son halka.

NATO’nun en kalabalık orduya sahip ikinci ülkeyiz. NATO misyonunu kabul ediyoruz ki, o bünyedeki konumumuzu sorgulamış değiliz. En son İsveç’in üyeliğine de TBMM’deki kararla onay vermiş bulunuyoruz.

Finlandiya ve İsveç’in adaylığı gündeme geldiğinde biraz direndik. Bu ülkelerde Türkiye’ye yönelik terör tehdidi konusunda bir duyarlılık yoktu. Terör örgütleri orada cirit atıyor, üstelik Kur’an yakma gibi İslam’ın mukaddeslerine yönelik eylemler yapılıyordu. “Olmaz, dedik., terör örgütlerinin faaliyeti önlensin” dedik. Önce Finlandiya bazı adımlar attı, onun üyeliğini onayladık, İsveç için epeyce direndik.

İsveç İsveç’ten ibaret değildi. Öte yanda asıl Amerika bastırıyordu. Doğrusu biz de Amerika ile problemli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Yüzyılı - Maarif Modeli 30 Nisan 2024 | 497 Okunma Zirvedeki görüşmenin psikolojisi 28 Nisan 2024 | 502 Okunma Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 3.502 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 4.140 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.802 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar