Cumhur olmak- Cumhuriyet olmak

“Cumhuriyet”i bir de “Cumhur”un ortak idealler noktasında aynı heyecanı taşıması olarak ele almak gerekir diye düşünüyorum.Hani “Tasada ve kıvançta – Kederde ve sevinçte bir olmak”...

“Cumhuriyet”i bir de “Cumhur”un ortak idealler noktasında aynı heyecanı taşıması olarak ele almak gerekir diye düşünüyorum.

Hani “Tasada ve kıvançta – Kederde ve sevinçte bir olmak” ifadesi bunun için söylenmiş olmalıdır.

Keder ve sevinç, paylaşılması görece kolay paylaşılan duygulardır, hemen içine alıverir sizi. Dolayısıyla aynı ortak iklim, kolayca bütünleştirir.

“Atatürk milliyetçiliği”nin bir çok yazar tarafından “tasada ve kıvançta ortak bir millet inşası” olduğu belirtilir.

20 küsur yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatlarıyla Türkiye’yi yöneten Tayyip Erdoğan’ın “Tek millet, tek bayrak, tek vatan …” diye devam eden söyleminin de tasada – kıvançta ortak bir toplumu hedeflediği aşikardır.

“Cumhuriyet’in kuruluşundan 100 yıl sonra geldiğimiz noktada “Cumhur’un bünyesi” tam da bu Cumhuriyet idealini temsil ediyor mu?” sorusu önemini koruyorsa, önemli bir sorunla karşı karşıyayız demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 163 Okunma Eğitimi ne yapmalı? 05 Mayıs 2024 | 840 Okunma Söğütözü zirvesi 03 Mayıs 2024 | 1.740 Okunma Başka türlüsü mümkün müydü? 02 Mayıs 2024 | 1.978 Okunma Türkiye Yüzyılı - Maarif Modeli 30 Nisan 2024 | 1.140 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar