Tatlı yiyelim tatlı konuşalım

Türkiye'de kaç tane otomobil fabrikası var? Kimi Fransız kimi İtalyan kimi Japon markalarının üretimini yapıyor. Yüzde şu kadarı yerli bu kadarı yerli, bir önemi yok.Hatta bir zamanlar bu markalardan biri üretilen...

Türkiye'de kaç tane otomobil fabrikası var? Kimi Fransız kimi İtalyan kimi Japon markalarının üretimini yapıyor. Yüzde şu kadarı yerli bu kadarı yerli, bir önemi yok.
Hatta bir zamanlar bu markalardan biri üretilen otomobillere Türkçe isimler vermişti.. Kartal, karga serçe gibi.. Onun da bir önemi yok.
Bir de şöyle düşünün: Bilinir bir marka ile anlaşma yaptınız ve dediniz ki, "Gel benim ülkemde de bir fabrika kur. Burada yapılan otomobillere Türkçe isim verelim.. Sen Almanya'da yaptığına Mercedes de.. Ama biz burada yapılana Altaylar diyelim.. Bu anlaşma pratikte bize şan ve şeref kazandırır mı?
Hayır..
Mutlu olan çıkar mı? Belki..
Bize bir avantaj sağlar mı? Bilmiyorum.
Böyle ülkelerde niye böyle işlere çok takılır insanlar.
Mesela Kore'deki bir firmanın lisansıyla tank yapmakla telif ödeyip aynı tanka Türk ismi vermek arasında ne fark var?
Teknoloji onların.. Proje onların..
Yahut başka bir ülkenin helikopterine Türkçe isim vermek bize ne kazandırıyor?
Şöyle düşünülebilir: Şimdilik kenarından köşesinden böyle başlayalım, zaman içinde biz de bu işleri öğrenir ve geliştiririz.
Tamam.. Öyleyse yaklaşık 50 senedir yabancı markalarla otomobil üretiyoruz. Bu kadar zaman içinde neden her şeyi ile yerli otomobil üretemedik? Kaldı ki bu saatten sonra yerli otomobil üretmek akıl karı mı, marifet sayılıyor mu?
....
Kullandığımız cep telefonları bilgisayarlar, yazılımları.. Her gün ahkam kestiğimiz sosyal medya platformları.. Twitter, facebook yabancı... Tankımızın adı Türk..
Apple İphone'u Çin'de yaptırıyor gocunmuyor.. Hamallık kısmı çünkü.. Çinli bir yolunu bulup anlaşıp bir kısmını kendi adıyla yapsa ne olacak?
Kamuda makam aracı olarak kullanılan araçların tamamı yabancı.. Yahu yabancı olsun da hiç olmazsa bizim ülkemizde yapılanlardan olsun diyen oldu mu?
O işten hiç gocunmuyoruz? Ama tanka Türk ismi verince mutlu oluyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 649 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 373 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar