Ölen askerin 2. oğlunu okutma vakfı

Niyazi Bey (Özdemir) 70'li yıllarda Almanya'daydı. Orada uzun sayılabilecek öğrencilik dönemi geçirdi. Kendisinden zaman zaman hatıralarını dinlerdik, çoğu bizim için ibretlikti.Dün akşam vakıf konusu...

Niyazi Bey (Özdemir) 70'li yıllarda Almanya'daydı. Orada uzun sayılabilecek öğrencilik dönemi geçirdi. Kendisinden zaman zaman hatıralarını dinlerdik, çoğu bizim için ibretlikti.
Dün akşam vakıf konusu açılınca bir arkadaşım dedi ki: Niyazi Bey'den duymuştum. Almanya'da öğrenci iken 100 yıl önce kurulan bir vakfın notlarına rastlamış. Vakıf, Prusya Savaşı'nda ölen askerlerin ikinci erkek çocuklarını okutma vakfı imiş.
Vakıf senedinin ilk maddesi bu.
Niyazi Bey, o dönemde bizde kurulan bir vakıftan da örnek vermiş. Senedin ilk maddesi: "Türklüğü yüceltmek ve.." diye başlıyor.
...
Biz böyle muğlak muallak, ölçülemeyen, mukayese edilemeyen hedeflerden ve söylemlerden çok hoşlanıyoruz.
Adamların vakıf senedinin ilk maddesi o kadar net ki, acabası kayırması, kollaması, birilerini öne çıkarması mümkün değil. Şu savaşta ölen askerin ikinci erkek çocuğu.. Böyle netlikler eski vakıf senetlerinde var ama yeni nesil Türk'ün işine gelmez.
...
Biz cumhuriyetten sonra bütün vakıf mallarını talan etmişiz. Kalanları da güya bu çatı altında toplamışız. Merak eden varsa kolay erişilebilecek bilgiler var. İnternet üzerinden bile size yetecek kadar bilgiye erişebilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar