Mış mış denetimi...

Bu ülkede kamu kurumları denetleniyor mu?Hemen hemen bütün bakanlıkların teftiş kurulları var, durumuna göre onlarca, yüzlerce müfettişi var.Bu denetlemelerin sonucundan haberdar mıyız?Değiliz. Eskiden haberdar...

Bu ülkede kamu kurumları denetleniyor mu?
Hemen hemen bütün bakanlıkların teftiş kurulları var, durumuna göre onlarca, yüzlerce müfettişi var.
Bu denetlemelerin sonucundan haberdar mıyız?
Değiliz.
Eskiden haberdar mıydık?
Değildik.
Neden değildik? Bu denetlemelerin önemli bir kısmı o kurumun iç işleyişi ile ilgili olduğu için bizi pek fazla ilgilendirmiyor.
Peki bizi ilgilendiren denetimin adı ne?
Eskiyi çizin. Son beş yıla bakın. Son beş yılda herhangi bir kamu kurumunun denetlenmesi sonucunda, şikâyet üzerine, ihbar üzerine, menfaat çatışması sonucu ortaya çıkan ve araştırılıp soruşturulan ve sonucu kamuoyuna duyurulan önemli bir olay hatırlayanınız var mı?
Yok.
Önemsiz olay hatırlayan var mı?
Yok.
O zaman demek ki işler anlatıldığı gibi değil. Orada o dolap dönüyor, burada üçkâğıt var, şurada hile yaptılar boş iş. Dolu olsaydı biri olmazsa öbürü, öbürü olmazsa diğeri bu teftiş ağına, soruşturmaya araştırmaya, hiçbirine olmazsa ihbara, mahkemeye, savcıya vs. takılır.. Birilerinin kolundan tutulup götürülürdü.
Gerçi eskiden de koldan tutup götürmelik denetim yapılmazdı. Zaten denetimin amacı o değildir. Tut götür savcının, mahkemenin işidir. Denetim nedir, mesela; bir kamu kurumu denetlenirken, şu seyahat için en fazla bir gün önceden yola çıkman gerekirken neden iki gün önce çıktın, neden kamu parasını fazladan otel parası ödeyerek ziyan ettin.. hııımmm.. savunmanı yaz bakayım, seremonisidir.
Denetlenen: Efendim o gün çıksaydım bilet parası otel parasından fazla olurdu.
Denetleyen: Yönetmelik diyor ki..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 644 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 499 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 372 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar