Merhamet

Psikiyatrist Kemal Sayar’ın (Merhamet) üzerine yaptığı konuşmalardan notlar..* Türkiye, insanın insana karşı zalimleştiği, insanın insanı görmediği dinlemediği, hikâyelerine karşı...

Psikiyatrist Kemal Sayar’ın (Merhamet) üzerine yaptığı konuşmalardan notlar..
* Türkiye, insanın insana karşı zalimleştiği, insanın insanı görmediği dinlemediği, hikâyelerine karşı kulaklarını kapattığı kasvetli bir iklime yol alıyor. İşte böyle bir noktada merhametin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yani bir başkasının acısını hissetmenin bir başkasını insan yerine koymanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
* Dünya bizi türlü zalimliklere zorluyor, ancak zalimleşirsek ayakta kalabileceğimizi düşünüyoruz. Ben de diyorum ki zalimliğin, kaba gücün, hodbinliğin, bencilliğin aksine merhamet, dostluk, yarenlik, diğerkâmlık... Yani fıtrata dönüş, kalbe dönüş.
* Kurban olmamak için zalim olmayı seçiyor insanlar. En ufak fırsatta dişini geçirebildiğine efendilik taslayabiliyor. Şişmiş egolar her yerde karşımıza çıkıyor. Kim kendini abartıyorsa o incinmekten korkuyordur. Kim erkekliğini abartıyorsa onun bu konuda kuşkuları vardır. Çağımız insanı bin bir suratlı; ruhunun yaralarını maskelerle örteceğini sanıyor.
* İnsan kendi kabilesinden olmayan kişi için de dertleniyorsa merhamet sahibidir. Bütün çocukları seviyorsa, kendisine değmeyen insanların acılarıyla da hemdert oluyorsa merhametlidir.
* İnsan kendi ölümü üzerine düşünebilen bir varlık. Ölümlü olmasaydık sevemezdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 644 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 499 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 372 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar