Herkes andını içti mi?

And içme bir ihtiyaç mıdır, bilmiyorum. Bu işe bu kadar önem atfedilmesi bir zaaftır aslında.921 Anayasasında yeminle ilgili bir hüküm yok.924 Anayasasında şöyle:"Vatan ve milletin saadet ve selâmetine ve milletin...

And içme bir ihtiyaç mıdır, bilmiyorum. Bu işe bu kadar önem atfedilmesi bir zaaftır aslında.
921 Anayasasında yeminle ilgili bir hüküm yok.
924 Anayasasında şöyle:
"Vatan ve milletin saadet ve selâmetine ve milletin bilâ kaydü şart hâkimiyetine mugayir bir gaye takip etmiyeceğime ve cumhuriyet esaslarına sadakattan ayrılmıyacağıma vallahi." 
Bu da 960 Anayasasına konulan metin:
"Devletin bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü koruyacağıma; milletin kayıtsız şartsız egemenliğine, demokratik ve lâik cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma ve halkın mutluluğu için çalışacağıma namusum üzerine söz veririm." 
82 Anayasasına konulan metni iki gün önce yüzlerce defa -ister istemez- dinlemişsinizdir.
Neden her anayasaya yeni bir metin konmuş. Daha iyiyi arama gayreti olamaz. 24'ten 82'ye and içme işinden çıkıp ayin havasına bürünmüş.
Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin 991'deki gürültülü patırtılı and içme töreni YouTube'da var, bugünkü aklınızla bir kere daha seyredin. O dava neyin davasıymış, 24 yılın sonunda muradına eren kim olmuş.
Dicle, anayasanın baskısı ile okuyorum, diyor ki doğru; öyle bir mecburiyet var.
Başkan sözlerini geri aldırıyor.. Duyulmadı bir daha diyor.. Tam 5 defa aynı metni okumuş. Aynı metin okutulmuş.
Aradan geçmiş 24 sene.. Şöyle diyebiliyor muyuz: Nasıl da herkesi hizaya soktuk. Problem çıkarmadan andlarını içtiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar