Gannuşi'nin demecinden iki satır

Raşid el Gannuşi..Tunus'taki Nahda Hareketi'nin lideri.Artık bilgiye erişim kolay deniyor ama o kadar da değil.. Google üzerinden gidip hayat hikâyesini bulmakla, nerelerde ömür tüketmiş, ne demiş, İhvancılarla paralelliği...

Raşid el Gannuşi..Tunus'taki Nahda Hareketi'nin lideri.
Artık bilgiye erişim kolay deniyor ama o kadar da değil.. Google üzerinden gidip hayat hikâyesini bulmakla, nerelerde ömür tüketmiş, ne demiş, İhvancılarla paralelliği ne, Londra'daki sürgün hayatında ne okumuş ne yazmış, bu hareket Tunus'u nereye götürmek istiyor, anlamak kolay değil. Ben de anlayamadım zaten. Sempatiyle bakmadığım yapılanmalar..
Geçen gün kongreleri (Nahda Hareketi) vardı, yine başkan seçilmiş.
Kongre münasebetiyle, Fransız Gazetesi Le Monde'a konuşmuş. O konuşmanın detayları önceki gün bazı haber sitelerinde vardı.
Satır aralarında ilgimi çeken yerler oldu.
* Dini siyasi mücadeleden uzak tutmak istiyoruz. Tarafsızlık çağrısında bulunuyoruz.
* Modern bir devlet;
İdeolojilerle,
Büyük sloganlar ve siyasi kavgalarla değil uygulanabilir programlarla işler.
* Devletin gücü baskısı özgürlüklerin reddi anlamına gelmediği gibi özgürlükler de kaos anlamına gelmez.
* Tunus'ta siyasal İslama yer kalmadı, NAHDA dini faaliyetlerden çekildi. Dini faaliyetten kastı siyasal İslamcılık -ki bir ideolojidir- yapmayacağız anlamına geliyor.
* Biz artık demokratız, İslamı temsil noktasında değiliz. (Başlık: Siyasal İslamcı değil, Müslüman demokratız)
* Bu kararımızla artık siyasiler dini istismarla suçlanmayacak, dinimiz için ise siyasete alet olmayacağı ve angaje edilmeyeceği için iyi olacak.
Partisini siyasi, demokrat sivil bir hareket olarak değerlendiriyor ancak referans noktası olarak İslamiyetin kadim değerlerini de alacaklarını söylüyor.
...
Neyse Gannuşi abinin söyledikleri ipucu gibi geldi bana. Artık o bölgelerde ve belki yakın bir gelecekte Mısır'da İhvan tarzı anlayış ve siyaset terk edilecek demek ki..
Yine Gannuşi abinin dediği gibi modern devlet ideolojilerle işlemeyecek.. İşlemezse.. Esas olan uygulanabilir programlar ise parti konuşmalarında kutsal yolumuz, davamız, dava arkadaşlarım vs. anlamsız oluyor. Ne davası.. Çalışma arkadaşlarım olur o kadar. Kamu hizmetinin kutsalı, davası nasıl olur.. Kaldı ki herkesin kutsalı farklı. Obama kutsal davamız dese ne anlaşılır? 300 milyon insan ne anlar?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 649 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 373 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar