Conta

Bildiğimiz conta.Usta dedi ki: "Bu contaların orijinali 18-20 sene dayanıyor, orijinali yok yan sanayi takıyoruz. İki sene giderse iyi dayandı, diyoruz."Üç dört gündür kafama takılıp duruyor. Biz savaş uçağı...

Bildiğimiz conta.

Usta dedi ki: "Bu contaların orijinali 18-20 sene dayanıyor, orijinali yok yan sanayi takıyoruz. İki sene giderse iyi dayandı, diyoruz."

Üç dört gündür kafama takılıp duruyor. Biz savaş uçağı yapacağız. Önce conta yapıp sonra mı uçak yapsak önce uçak yapıp sonra mı conta yapsak?

Benim emektar kombi 17 yaşını doldurdu. 18'ine girdi. Zaman zaman gelip bakımını yapan elektronik mühendisi bir arkadaş var.

Söküp takmasını seyretmek bile bir zevk. Hem söker hem anlatır, bu parça şu işe yarar, altı böyledir, şu markalarda şöyle olur.. Aslında keşke burasını şöyle yapsalarmış, der.

Su sızdırmaya başlamıştı.

Söküp nereden sızdırdığını gösterdi. Plakalı eşanjör contası.

Basıncın sabit olmadığı bir yer. Contanın elastik olması lazım. Orijinali yok, yan sanayi takacağım dedi. Takacağı conta en iyilerindenmiş. Bir iki yıl dayanırmış. Orijinali Fransız. Artık üretilmeyen bir marka.

Yerli üretim kombi yok mu, dedim; var ama contasından elektronik devrelerine kadar dışarıdan getirip burada montajını yapıyorlar dedi.

O firma veya benzerleri contaları iç piyasadan temin etse kendi koyduğu standartlara göre bir üretim olur, bana şu formülü kullanarak şu vasıflarda bir conta yap, der. Talep ve denetim olmayınca yan sanayi kimin için arge yapsın, niye yapsın?. Her arge faaliyeti malı fiyatlandırır.
Sürümü olan bir mamulde maliyeti düşürecek arge faaliyetine herkes kulak kabartır. Üç dört sene önce öyle birini tanımıştım. PVC üreticisi.. Kimyager, "Yeni bir formül bulduk. Yüzde 20 oranında kalsit kullanabilirsin" deyince gözleri parlamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar