Biz Amerika'ya dedik ki.. Amerika bize dedi ki..

Dış politika dedikleri şey ne?Bir ülkeyi idare eden insanların yüksek dirayet sahibi olması ile korkak olması arasında ne fark var.Kötü bir dış politika ne demek, sonuçlarını sıradan insanlar nasıl...

Dış politika dedikleri şey ne?
Bir ülkeyi idare eden insanların yüksek dirayet sahibi olması ile korkak olması arasında ne fark var.
Kötü bir dış politika ne demek, sonuçlarını sıradan insanlar nasıl hisseder, iyi bir dış politikanın sonuçları içeride yaşayan insanlara ne şekilde akseder?
...
"İnternete yaz çıkar" muhabbeti var ya.. Kastettikleri Google arama motoru.. Bunları da yazsanız çıkar mı? Zeki Müren de bizi görecek mi? Afedersiniz, kastım başka: Seattle'da yaşayan insan kaynakları danışmanı Lewis Lin, Google ile iş görüşmesi yapmaya gidenlerle ilgili bir çalışma yapmış. Herkes Google'a soruyor. Google acaba işe alacağı insanlara ne soruyor? Onlarca soru derlemiş.. İnternette 'Google soruları' başlığı altında sıralanan, elden ele dolaşan soruların büyük kısmı bu abinin derlemesi. Bu soruları ilk günlerde ben de heyecanla çözmüş yanımdaki yöremdeki insanlarla paylaşmıştım. En beğendiğim, "Yahu hakikaten nasıl anlatılır" dediğim sorulardan biri şuydu:
"Veritabanı" kavramını 8 yaşındaki yeğeninize 3 cümleyle anlatın."
Buradan ilham alarak soruyu şöyle değiştiriyorum:
"Dış politika" kavramını babaannenize, anneannenize, köydeki dedenize, şehirdeki emekli amcaya nasıl anlatırsınız. Veya anlatmanın yolu nedir?
Mesela bizim mahallede Karadenizli emekli bir amca var.. Ne zaman işler nasıl gidiyor desem ağzı kulaklarında.. Şükrederek, hamdederek, "Bu günleri de gördük ya" diyerek söze başlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar