Benzinle motorin fiyatını eşitlemek

Türkiye'deki her 100 araçtan 70'i dizel. Bu oran 8-10 sene önce yüzde 25 civarındaydı. Benim merakım şu: Devlette bu oranları takip eden, ilgilenen, böyle giderse şuraya varır, şöyle giderse burada durur diyen bir birim var...

Türkiye'deki her 100 araçtan 70'i dizel. Bu oran 8-10 sene önce yüzde 25 civarındaydı.

Benim merakım şu: Devlette bu oranları takip eden, ilgilenen, böyle giderse şuraya varır, şöyle giderse burada durur diyen bir birim var mı?

Kimin ilgi alanına giriyor?

Yıllar önce akaryakıta ne kadar vergi konulacağı tartışılırken neden motorinin vergileri düşük tutulmuş olabilir? Makul bir sebebi var, nakliyedir, iş makinalarıdır, çiftçidir, köylüdür vs.

Bugün bu oranlardan sonra, dizel araçların oranı yüzde 70'e dayandıktan sonra bir anlamı var mı?

Akaryakıttan alınan vergi bu ülkenin en büyük gelir kalemlerinden biri. Artık herkes kabullendi. Böyle bir imkânı tepmenin anlamı yok. Herkes öğrendi ki, petrolün varil fiyatı 20 dolara değil, 2 dolara da düşse biz litresini 3 liraya alacağız.

Motorini daha çok tüketiyoruz, benzinimiz artıyor, onu dışarıya satıyoruz yerine motorin alıyoruz.

Bunun yerine benzindeki vergiyi düşürüp pompa fiyatını motorinle eşitlesek kaybımız ne olur? Hatta teşvik etmek için biraz altında tutsak..

Bunlar dert etmeyecek dert edilmemesi gereken konular mı, bilmiyorum. Yani çok rahat mıyız, amaaan, kimin canı ne istiyorsa, onu alsın onu tüketsin rahatlığı içinde miyiz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 649 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 373 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar