Bakan Mahmut Özer’le öğretmenler ve sınav konusunu konuştum

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın bugünkü (25.08.2022)''Bakan Mahmut Özer’le öğretmenler ve sınav konusunu konuştum'' başlıklı yazısı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’le bir araya geldik bir akşam vakti. “Öğretmenler ve sınav” diye özetleyebileceğim gündemdeki konuyla ilgili aklıma takılan tüm soruları sordum kendisine.

KARİYER MESLEĞİ: Öğretmenliğin bir kariyer mesleği olamayacağı yaklaşımına katılmıyor Bakan Özer. Dünyanın birçok ülkesinde öğretmeni kişisel ve mesleki gelişim konusunda yönlendiren kariyer uygulamalarının bulunduğunu söylüyor.

UZMAN ÖĞRETMEN: Bakan Özer’e “Başöğretmen, uzman öğretmen, sadece öğretmen... Bu sıfatlar, öğretmenler arasında sorunlara yol açmaz mı?” diye soruyorum. Bana verdiği bilgiye göre “uzman öğretmenlik” ve “başöğretmenlik” kavramı, 2006 yılından beri eğitim sistemi içinde zaten varmış. Türkiye’de şu anda 76 bini aşan uzman öğretmen mevcutmuş. 338 öğretmen de başöğretmen unvanını almış. Bakan Özer, “Şu ana kadar herhangi bir sorun çıkmış mı ki bundan sonra çıksın?” diyor.

SINAVSIZ OLMAZ MI: Başöğretmen ve uzman öğretmen, belirli bir eğitimden sonra sınavla belirlenecek. Peki hiç eğitim verilmese, hiç sınav yapılmasa ve “10 yılı dolduran uzman olur” ya da “15 yılı dolduran başöğretmen olur” dense... Olmaz mıydı? Bakan Özer, sınavın rencide edici olarak görülmesine şiddetle itiraz ediyor. “Sınavsız kariyer olmaz” diyor ve ekliyor: “Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor.” En çok vurguladığı husus ise şu: “Biz öğretmenlerimizin öğretmenlik yeterliliğini ölçmüyoruz ki. Bütün öğretmenlerimiz yeterlidir. Biz sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav yapacağız. Nasıl yüksek lisans yaparken aldığınız dersin sınavına giriyorsanız bu da öyle.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dua, Arapça ve araba: Erbaş’tan açıklama geldi 02 Mayıs 2024 | 291 Okunma Audi A8 ve Ali Erbaş 30 Nisan 2024 | 9.168 Okunma CHP varken İYİ Parti’ye ihtiyaç var mı 29 Nisan 2024 | 3.483 Okunma Bu adamlar  Erdoğan’a niye hakaret ediyor Fatih? 28 Nisan 2024 | 2.924 Okunma 23 Nisan’daki Dilan Polat’lı maskaralık nereden çıktı… Tam bir TikTok zihniyeti 27 Nisan 2024 | 1.033 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar