Bu gerçeği biliyor muydunuz?

Amerika'daki ilk büyük soykırım hareketlerinden biri 1637'de New England'daki Pequet Kızılderililerinin yok edilmesiydi. Bundan bir kaç yıl sonra ise "New York bölgesindeki yerlilerin 'temizlenmesi' operasyonu düzenlendi." Şubat 1643'te...

Amerika'daki ilk büyük soykırım hareketlerinden biri 1637'de New England'daki Pequet Kızılderililerinin yok edilmesiydi. Bundan bir kaç yıl sonra ise "New York bölgesindeki yerlilerin 'temizlenmesi' operasyonu düzenlendi." Şubat 1643'te Güney Manhattan'da Hollandalı askerler tarafından Algonquin Kızılderilileri'ne karşı gerçekleştirilen ve David de Vries tarafından aktarılan katliam şöyleydi:

'Askerler pek çok Kızılderili'yi uykularında öldürdüler. Annelerinin göğüslerinden çekilip alınan bebekler anne-babalarının gözleri önünde kılıçla parçalanıyor ve bebeklerin parçaları ateşe atılıyordu. Kundaktaki bebekler beşikleri içinde parçalanıyor, kafaları eziliyor, en taş yürekli adamın bile vicdanını sızlatacak bir vahşilikle öldürülüyorlardı. Bazı bebekler nehre atıldı, onları kurtarmak için anne ve babaları da suya atladı. Ama askerler ne çocukların ne de anne babaların sudan çıkmalarına izin verdiler, hepsi boğuldu..."

ABD'nin Kızılderili filmleri anlatmıyor bunu. Anlatması da imkânsız. Ancak kimi vicdanlı yazarlar az da olsa çıkıyor ve tarihi gerçekleri paylaşıyor.

                İşte Batı'nın öteki yüzü. Ve bir Hollanda gerçeği..

                Nasıl?

İyi mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Açlıktan Anayasaya siyaset... 03 Şubat 2021 | 221 Okunma İktidar blokunun bileşenleri 01 Şubat 2021 | 248 Okunma "Z Kuşağı ne yapacak?" 30 Ocak 2021 | 256 Okunma Sadakat yahut biat 27 Ocak 2021 | 136 Okunma Reform yapılsa da uymaz 25 Ocak 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar