Belediye seçimleri ve engelsiz spor (2)

Kanun çıkarmak, yönetmelik hazırlamak kolay, çetin olan uygulamaktır. Örneğin, halka hizmet götüren konusunda önemli yere sahiptir merkezi ve yerel yönetimler olarak tanımlanan bakanlık, müdürlük, belediyeler...

Kanun çıkarmak, yönetmelik hazırlamak kolay, çetin olan uygulamaktır. Örneğin, halka hizmet götüren konusunda önemli yere sahiptir merkezi ve yerel yönetimler olarak tanımlanan bakanlık, müdürlük, belediyeler, valiler ve kaymakamlar v.s. Bu tür kurum ve kuruluşların çalışma alanları ‘kanunlarla’ net bir şekilde tanımlanmıştır. Birkaç örnekle somutlaştıralım. Ne diyor 1982 Anayasasının 59. maddesi; ‘Devlet her yaştaki Türk vatandaşının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır…’ 5393 sayılı Belediyeler Kanunu içeriğinde, spora teşvik konusunda birçok madde var. Örneklendirirsek ‘…Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği verir.’ ‘Büyükşehir’in bütünlüğe hizmet eden sosyal donatılar… Spor, dinlenme, eğlence ve benzeri yerler yapmak… Spor müsabakaları düzenlemek, derece alan sporcuları ödül verir…’ Kanunlar ‘kâğıt’ üzerine yansımasıyla içeriği dolu gözüküyor. Uygulanılırlığı ise düşündürücü!..

SEÇİMLERDE BELİRSİZLİK Mİ!

Tüm kanunlar ve altındaki maddelere baktığımızda, atanan veya seçilenlerin, makama gelme süreci ve seviyesi ne olursa olsun, tüm yapılan veya yapılacakların özünde, vatandaşın yararına önemli işler yapma amacı güdülür. 2019 Mart ayında yapılacak olan belediye seçimleri için ‘Şunun şurasında ne kaldı ki!..’ dedirtecek zaman diliminde. Eğer halkın yanında olmadığınızda ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır…’ deyimiyle muhatap olanlarda da, bugüne kadar vatandaşının yararı çalışıp ‘kara kışı’ teğet, kazasız geçme mükâfatını erişenlerde olacak. Bizim alanımıza giren hareket ve egzersiz, halk diliyle spor açısından sürece baktığımızda, sözlü ve yazılı beyanların uygulamalarında ki aksaklıkları görmekteyiz. Tabii olumsuz tablonun yanında, olumlu olarak ön plana çıkan icraatlar da yok değil. Peki, iki farklı neticede ‘Olumlu sonuca kimler ulaşabilecek?’ sorusuna cevap arayalım.

SPORDA TESİSLEŞMENİN ÖNEMİ 

Vatandaşın fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için, hareket ve egzersizin büyük öne taşmakta. Günlük hayatın bir parçası olması için ise, tesisleşme önemli. Sağlıklı bir birey sağlığını korumak, herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişiler ise, sağlığı için düş kurup, hayatını kaliteli sürdürebilmeleri için hareket ve egzersiz, halk diliyle spor yapma ihtiyacı duyar. Sağlık problemi yaşayıp doktora gittiğimizde, yazamadığı fakat hemen hemen tüm hastalarına tavsiye ettiği bir ilaç var ki, o da hareket ve egzersiz, diğer ifadeyle spor. Bu öneri/tavsiye sağlıklı veya sağlıksız herkes için geçerli. Şimdi bir vatandaş olarak bulunduğunu il veya ilçede, açık veya kapalı alanlarda bunu ne denli gerçekleştirebiliyorsunuz. Örneğin, yaşamımı sürdürdüğüm İstanbul ilinde, Bağcılar veya Bahçelievler ilçesinde yaşayan vatandaşlar bu hususta şanslılar. Çünkü spor aktivitelere katılım sağlayacak spor tesisleri mevcut…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Soykırımcı İsrail’e üniversite ve spor sahalarında da lanet yağıyor!... 26 Nisan 2024 | 45 Okunma Futbol Federasyonu başkanı kim olmalı? 24 Nisan 2024 | 157 Okunma Sürdürülebilir ‘özel gereksinimli’ spor faaliyetleri ve TFF örneği 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Paris Olimpiyatları, Hera tapınağı ve Gazze katliamı… 19 Nisan 2024 | 38 Okunma TFF’ye yabancı başkan (mı!) 17 Nisan 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar