Yapay bilinç!

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak'ın bugünkü (04.07.2022)''Yapay bilinç!'' başlıklı yazısı.

Önce “Bilgisayar” dediler. 

Güzel ve doğru bir tanım. Bilgiyi sınıflandırıyor, ilişkilendiriyor ve bilgiye erişiminiz sağlanıyor. 

Bir de “Bilişim” dediler. 

O da Türkçe bir kelime. 

Yunus “Bilelim, bilişelim” der. 

Bilişim Kur’an-ı Kerim’de “Tearüf etmek” şeklinde geçer. Bir bakıma “bilgileşim”, irfan’ın, “düşünce tecrübelerin paylaşımı” gibi bir anlamı var. Bunlar “eğitim” ile ilgili değil, genellikle “Maarif” ile ilgili konular.

Ama artık kimse, kelimenin mahiyetini sorgulamıyor. 300-500 kelime ile konuşan insanlar neyi anlayabilir, neyi anlatabilirler ki, bugün ülkemizdeki toplumsal zekâ düzeyi zekâ yaşı olarak 11 yaş gibi gözüküyor. 

Reklamlar ve dizi filmler, magazin bu seviyede anlatıldığı zaman toplumun ilgisini çekiyor.

Bilgisayar zaten artık oyun, kumar, yasak delme aparatı gibi bir hale geldi. Her şey bir cep telefonuna ya da tablete sıkıştırıldı. Her öğrenciye bir tablet ve akıllı tahtalarla eğitim sorununu çözeceğimizi zannettik.

Bugün “yapay zeka”dan söz ediyoruz. Zekâ dedikleri “insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü”. “Soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma yeteneklerinin toplamı”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar