Sürpriz yok

Sürpriz bir gelişme yok. Yani bütün bu olanlar beklenen şeylerdi.. Hemen bir çözümden zaten kimse söz etmiyordu. Evet kriz yaygınlaşıyor ve derinleşiyor. Bu da biliniyordu. Petrol fiyatları düşmeye devam ediyor.....

Sürpriz bir gelişme yok. Yani bütün bu olanlar beklenen şeylerdi.. Hemen bir çözümden zaten kimse söz etmiyordu. Evet kriz yaygınlaşıyor ve derinleşiyor. Bu da biliniyordu.

Petrol fiyatları düşmeye devam ediyor.. Petrol üreten ülkeler zor durumda. İthal eden sanayileşmiş ülkeler bu işten kazançlı çıkıyor. Silah satan ülkeler de öyle.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki kriz de beklenmiyor değildi.. ABD ve Rusya, Suudi Arabistan ve İran üzerinden bölgede hesaplaşmaya hazırlanıyor. Aslında her iki taraf da bu işten memnun. Çünkü iki taraf da bölgeye girişlerinin birbirleri için bahanesini oluşturuyor.. Sonuçta çatışacak, savaşacak olan Müslümanlar. Her ikisi de silah satacak. Bu çatışma sonunda yenişemeyecek, zayıf düşen tarafları kendi yanlarına çekecekler, bölgeyi paylaşmış olacak, ya da yenen, kazanan taraf hepsine sahip olacak..

Türkiye’yi bu hesaplaşmaya katmak istemiyorlar, ama Türkiye de kendine göre bir yol izliyor. Katar’dan sonra şimdi askeri olarak Somali’ye giriyoruz.. Akdeniz’de operasyon yapıyoruz.. Irakta’yız.. Kimse Türkiye ile tek başına baş edemeyeceğini biliyor. Türkiye krize sürüklenirse, o boşluğu kimsenin tek başına dolduramayacağı, Türkiye üzerinde hesaplaşmanın çatışmayı kontrol edilemez hale getirmesinden kaygılı. Tabii Türkiye’nin çok fazla güçlenmesini de istemiyorlar.

PKK’nın haline baksanıza. Siyasi uzantıları da orta yerde kalakaldılar. Sahip çıkan yok. Halk desteği de yok, dış destek, de. Kendi aralarında görüş ayrılığına düştüler.

Paralel yapı da öyle. Derin devlet, eski ulusalcılar da..

Uygulanan kontrollü bir bunalım stratejisi.. İran ve Suudi Arabistan’ın, hatta bölgedeki bazı devletlerin sınır, rejim ve iktidar yapıları değişebilir.. Suriye için şimdilik Bosna tipi bir model, yani çözümsüzlüğü çözüm gibi gösterme çabası içinde bazı çevreler.

Mesela Rusya’da iktidar değişikliği olabilir. Rusya’nın sınırları da değişebilir.. Yani sadece Suriye masada değil. İşin bir başka yanı da, bu süreçte, AB ülkeleri ve ABD görüş birliği içinde değil. Hatta Avrupa ülkeleri arasında da görüş birliği yok. Hatta Avrupa ülkeleri ve ABD’nin tek tek ülke bazında kendi içinde iktidar ve muhalefet grubları arasında da görüş birliği yok.. Onun için bugünden yarına bir çözüm yok.. Zamana yaymaya çalışacaklar. Bu arada kendi içlerinde de iktidar yapılarını yeniden gözden geçirecekler..  Derin yapılar devreye girecek. Yani batı da değişecek..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar