Gelin yeniden iman edelim

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak’ın bugünküm (02.02.2022)’’ Gelin yeniden iman edelim‘’ başlıklı yazısı.

Allah’ın dini; yeri, göğü, ölümü ve hayatı açıklar; yerle gök arasında, aklımızdan ve kalbimizden geçenleri bilir (Teğabun 4) bizim yaşadığımız din, gelin-kaynana, karı-koca kavgasını bile çözmüyor. İns’in Şeytanları, bizi Allah’la aldattılar. Dünya hayatı sakın bizi aldatmasın, o aldatma ustası Şeytan da Allah hakkında bizi kandırmasın. (Fâtır 5-8) Biz de din ve devlet büyüklerini İlah ve Rab edindik! (Tevbe 31) Sonuç ortada.. Ey iman
edenler, gelin yeniden iman edelim. (Nisa 136) Allah, “cahil”, “zalim”, “fasık”, “müfsid” ve “müstekbir”lere; haz ve refah peşinde koşan “mütrefin”lere ve onlarla birlik olup, onlara yardım edenlere, “haksızlıklar karşısında susanlar”a yardım etmez. Onun için gelin Allah’ın kınadığı işlerden nefsimizi arındıralım. (Al-i İmran 86 - Münafikun 6 - Vakıa 45)

3 aylardayız. Gelin aklımızı, nefsimizi, işimizi, ilişkilerimizi, çevremizi, vahyin süzgecinden geçirelim. Hesaba çekilmeden kendi nefsimizi hesaba çekelim.

Sakın aklınızı kiraya vermeyin. Din; Allah, Resul ve Kitaptan ibarettir. Mezhepler, tarikatlar, din ve devlet büyüklerinin sözleri, hepsi o işi yapan ya da söyleyenin kendi yorumundan ibarettir. Onların anlattıklarına göre dini anlamaya çalışmayın, dinin sahih temel kaynakları ile onları değerlendirin, onların sözleri bu temel esasa aykırı ise, o sözü, o işi reddedin;  o işi yapan ve savunandan da uzak durun, o kim olursa olsun!

İman olmadan ne ibadet olur, ne muamelat. Akaid’den başlayacağız. Allah’a ve ahiret gününe iman etmeden, yaratılış gayesini bilmeden din sadece bir ritüel ve seremoniden ibarettir.

Dini doğru anlamak için saf bir akıl ve kalbe ihtiyaç var. Yani ihlas ve ahlaka.. Resulullah, “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” diyor. Bakın saf yürekle Allah’a yönelecekseniz, tevbeye hazır olun. Sakın kimseyle dinde tartışmaya girmeyin. İstişare ve şûra ederek ilerleyin. Kendi heva ve heveslerinizden arının. Akaid ile birlikte “Usul-ed din” okumasına başlamamız gerek. Usul-ü Tefsir, Usul-ü Hadis, Usul-ü Fıkıh okumamız gerek. Usul-ü Tefsir okumadan Tefsir ve Meal okumaya geçmeyin. Mekki-Medeni ayetler neler?. Muhkem-Müteşabih ayetler ne anlama gelmektedir?.. Ayetlerin Nuzul sebebi nedir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.054 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar