Alavere, dalavere..

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak'ın bugünkü (17.05.2022)''Alavere, dalavere..'' başlıklı yazısı.

Siber dolandırıcıların hızına ulaşmak ne mümkün! Yasama, yürütme, yargı ve akademi Bill Gates ve Elon Musk’ın hızına ulaşamıyor. Bu inkarcılar, haşa Tanrı ile yarıştalar! 

Promete Tanrı’dan ışığı çalmıştı, bu dolandırıcılar “Tanrıyı tedavülden kaldırmak”tan söz ediyorlar!!!

En son başımıza gelen felaketi biliyorsunuz; DİJİTAL PARA ÇÖKTÜ! 

Aslında bu bir Dijital dolandırıcılık hikayesi. Sizi Ay’a seyahat, Mars’a yolculuk hikayeleri ile oyalamaya çalışanlar kendileri Edirne’de arazi kapatmaya çalışıyorlar.

Kripto para, dijital varlıklar için, Metaverse hazırlık olmasının yanında Global reset öncesi dönüşümün aracı olacaktı. 

Bunun için yeni bir Bretton Woods beklentisi vardı. Sistemin Amerika merkezli bir yapı olması gerekiyordu. 

Ama öte yandan IMF, Dünya Bankası, LIBOR’u da görmek gerekiyordu. Stablecoin’in ikilisi olan, Terra & Luna’nın çöküşü ile başlayan süreç, domino etkisi ile diğer kripto paraları da vurdu. Sistemin ne kadar güvenilir olduğunu tartışmaya açtı. Sadece kripto para sistemi değil Block Chain de tartışma konusu oldu, diğer alt coin’ler ve beraberinde NFT de tartışılmaya başladı. NFT piyasasından çokça kullanılan Ethereum ilk 24 saat içinde değerinin %20’sini kaybetti. Bitcoin %12 düştü. 

En büyük kayıp Luna’da yaşandı ve neredeyse ilk gece değerinin %98’ini kaybetti. Coin borsası Coinbase’deki çökme NASDAQ’ı da, daha doğrusu sanal para ile işlem yapan herkesi vurdu. Servetini kaybedenlerden intihar edenler oldu.

Bu çöküş, aslında global markette sanal para ile alışveriş yapanların yanında, kayıt dışı para piyasasını da vurdu. İşin kötü yanı bu işin mali anlamda kaydî bir yanı olmadığı için yıkımın büyüklüğünü hiçbir zaman tam olarak göremeyeceğiz. 

Bu işin hukuku, yargısı, etik ve ahlaki standartları da yok. Dini açıdan da uzlaşılan bir çerçeve de çizilebilmiş değil. Ama artık trilyonluk bir piyasadan söz ediyoruz ve işlem hacmi çok daha büyük.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar