Trump’ın savaşından notlar…

Demokratlar, Trump’ın Başkanlıktan azledilmesi için bir girişim başlatmışlardı. Girişimi tetikleyen, Trump’ın 2020 seçimlerinde en güçlü rakiplerinden Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın...

Demokratlar, Trump’ın Başkanlıktan azledilmesi için bir girişim başlatmışlardı. Girişimi tetikleyen, Trump’ın 2020 seçimlerinde en güçlü rakiplerinden Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna ve Çin ile iş ilişkilerinin bu ülkeler tarafından soruşturulmasını istemesiydi.

12 Ağustos’ta Beyaz Saray’da görev yaptığı belirtilen “CIA” mensubu bir muhbir “ABD İstihbarat Topluluğu”na verdiği şikâyet dilekçesinde Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den Joe Biden aleyhinde bir soruşturma başlatmasını istediğini iddia etmişti. Muhbir, bu bilgiyi Beyaz Saray’daki bazı görevlilerden elde ettiğini vurgulamıştı.

Muhbirin Trump hakkındaki iddiaları ikinci dereceden bilgilerdi. Şimdi ikinci bir muhbirden bahsediliyor. Bu muhbirin Trump’ın Ukrayna nezdindeki “Biden girişimleri” hakkında daha doğrudan bilgi sahibi olduğu söyleniyor. Eğer, ikinci muhbirin sunduğu bilgiler, birinci muhbirin iddialarını teyit edici nitelikteyse “azîl soruşturması” yeni bir boyut kazanacak.

Trump için can sıkıcı bir diğer gelişmeyse, bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de Ukrayna ve Çin’den Joe Biden ve oğlu aleyhinde soruşturma talep edilmesine verdikleri tepkilerdi. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu Trump’ın arkasında duruyorlar. Trump’ın Ukrayna ve Çin girişimlerini Cumhuriyetçi Senatörlerden sadece Mitt Rommey, Ben Sasse ve Susan Collins kınadılar. Üç senatörün öteden beri Trump ile dalgalı bir ilişki içerisinde oldukları biliniyordu.

Trump’ın Ukrayna girişimlerinde en fazla öne çıkan isimlerden biriyse New York eski Belediye Başkanlarından Rudy Giuliani. Trump’ın şahsî avukatlığın üstlenen Giuliani’nin resmi görevi olmamasına rağmen dış politikayı ilgilendiren meselelerin göbeğinde yer alması eleştiriliyor. Bazı Cumhuriyetçiler ise Avukat Giuliani’yi Trump’ı karmaşık yollara sokmakla suçluyorlar. “Temsilciler Meclisi”ndeki “İstihbarat”, “Dış İlişkiler” ve “Denetim” komitelerinin Demokrat başkanlarıysa Giuliani’nin ifadesine başvurmak için mahkeme celbi çıkaracaklarını bildirdiler. Bu Komiteler, Tump’ın siyasi çıkarları için Başkanlık ofisinin gücünü kötüye kullandığına ve Ukrayna’yı 2020 seçimlerine müdahale etmeye zorladığına ilişkin iddiaları araştırıyorlar.

Giuliani, Trump’ın 2016’daki Başkan adaylığını ilk günlerden itibaren destekleyen az sayıdaki Cumhuriyetçiler’den biriydi. Medyaya yansıyan bilgilere göre Giuliani, Trump kabinesinde “Dış İşleri Bakanı” olmak istiyordu. Trump bu görevi Giuliani’ye teklif bile etmişti. Trump’ın yakın çevresi Giuliani’nin Trump üzerindeki etkisinden rahatsızlık duydukları için Bakan olmasını engellediler. Trump’ın Adalet Bakanlığı teklifiniyse Giuliani kabul etmemişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 96 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar