Trump’ın Demokratlarla flörtü!

ABD’de “Temcilciler Meclisi” ve “Senato”da “Cumhuriyetçi Parti” çoğunlukta. Ancak Trump’ın, her iki meclisteki çoğunluk liderleri Paul Ryan ve Mitch McConnel ile yıldızı barışık...

ABD’de “Temcilciler Meclisi” ve “Senato”da “Cumhuriyetçi Parti” çoğunlukta. Ancak Trump’ın, her iki meclisteki çoğunluk liderleri Paul Ryan ve Mitch McConnel ile yıldızı barışık değil. Trump, “Obamacare(Sağlık reformu yasası)” başta olmak üzere seçim vaatlerini “Cumhuriyetçi Parti”deki fireler sebebiyle gerçekleştiremedi. Partinin geleneksel çizgisini daha radikal bir ideoloji çerçevesinde dönüştürmek isteyen “Ulusalcılar” ise, McConnel ve Ryan’ı ilk baştan itibaren Trump’ın gündemine muhalefet etmekle suçluyorlar.

Trump’ı iktidara taşıyan “Radikal Sağ”ın önde gelen isimleri ilkin Beyaz Saray’da önemli pozisyonlar elde ettiler.  Ne ki Steve Bannon ve Sebastian Gorka başta olmak üzere “Ulusalcılar” büyük ölçüde tasfiye edildi, kalanların da sesi kısıldı. Trump’ın Afganistan’a ek asker gönderilmesine izin vermesi “Ulusalcılar” için ağır bir yenilgiydi. Radikal Sağ’ın yayın organı “Breitbart News”in başına geçen Bannon, Trump’a sadakâtinden vazgeçmediğini ve onun düşmanlarıyla savaşmaya devam edeceğini söylese de durum pek öyle gözükmüyor.

Yasadışı göç akışını durdurmak için Meksika sınırına duvar inşası, Trump’ın popüler vaatlerinden biriydi. Duvar, “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım (Make America Great Again)” kampanyasının önemli bir parçasıydı. ABD’ye küçük yaşlarda aileleri tarafından belgesiz olarak getirilen 800 bin göçmenin ülkelerine iade edilmesini engelleyen ve kısaca “DACA” olarak anılan düzenlemenin iptal edilmesi de keza Trump’ın vaatlerinden biriydi.

 “Rus bağlantısı” soruşturmaları sebebiyle keskin virajlar almaya zorlanan Trump, bir önceki hafta “DACA”nın iptal edildiğini duyurdu. Ulusalcılar kararı bayram sevinciyle karşıladılar. Sevinç uzun sürmedi. Trump “Temcilciler Meclisi” ve “Senato” azınlık liderleri Nancy Pelosi ve Chuck Schumer’le hükümetin fonlanması ve federal borçlanma sınırının üç aylığına yükseltilmesi konusunda anlaştı. Kongre’deki Cumhuriyetçi liderler ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise borç sınırının daha uzun vadeli yükseltilmesini istiyorlardı. Trump’ın Ryan ve McConnel’i aşarak “Demokratlar”la flört etmesi “Cumhuriyetçi Parti”nin merkez kanadında ve “Breitbart”ın başını çektiği radikal Sağcı Ulusalcılar cephesinde soğuk duş etkisi yaptı.

Çarşamba günü Trump, Pelosi ve Schumer ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Basına yansıyan bilgilere göre taraflar “DACA” programının yerine daha kalıcı ve daha kapsamlı bir yasal düzenleme konusunda mutabakat sağladılar. Trump’ın tweetlerinden de DACA’dan yararlanan göçmenlerin lehine düzenleme getirileceği anlaşılıyordu. Trump’ın Demokrat liderlerle yaptığı anlaşmanın karşılığı olarak “Meksika Duvarı”ndan vazgeçtiği söylentisi de yayıldı. Beyaz Saray yalanlasa bile hakim kanaat söylentinin gerçeği ifade ettiği yönünde.

“DACA”nın iptal kararı göçmenler tarafından protesto ediliyordu. Şimdiyse DACA’dan yararlanan bazı göçmenler tarafından işlenen cinayetlerden mağdur olan aileler protesto için sokaklardalar. Bu protestolar “Breitbart News”de geniş yer buluyor. Trump’ın Başkanlık kampanyasında “MAGA (Amerikayı Yeniden Büyük Yapalım)” yazılı milyonlarca şapka satılmıştı. Trump’ın en sadık kitlesi içinde  “MAGA” şapkalarını yakma eylemleri başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 270 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar