Trump’a karşı CIA hamlesi!

Donald Trump'ın “müesses nizam”a tepki gösteren 'beyaz' kitlelere oynayarak seçimleri kazandığına dair bir algı var. Oysa bu algı tam olarak gerçeklere tekabül etmiyor. Mesele bu kadar basit değil. Mesele, 'ABD...

Donald Trump'ın “müesses nizam”a tepki gösteren 'beyaz' kitlelere oynayarak seçimleri kazandığına dair bir algı var. Oysa bu algı tam olarak gerçeklere tekabül etmiyor. Mesele bu kadar basit değil. Mesele, 'ABD politikalarının restorasyonu'yla ilgili anlaşmazlıklardan çıkıyor. Burada devreye, “FBI” gibi, “CIA” gibi, karar alma mekanizmaları üzerinde etki gücü fazla olan kurumlar giriyor. Hillary Clinton'un seçilmesine kesin gözüyle bakılırken FBI'in devreye girip, Trump'un elini güçlendiren girişimlerde bulunması dengeleri değiştirdi. 

Trump kazandı, ama mücadele devam ediyor. 13 Kasım tarihli yazımızda güç odakları arasında uzlaşma sağlanmaması halinde bu iç çatışmanın içerde ve dışarda yansımaları olacağını söylemiştik. Trump'ın Irak, Suriye, Pasifikler veya Baltıklar'da bir takım oldu-bittilerle yüz yüze gelebileceğini ifade etmiştik. Bu oldu-bittilerin Başkanlık koltuğuna otursa bile, Trump'ı kendi vaatleriyle ciddi biçimde yüzleştireceği ihtimaline de dikkat çekmiştik. 

ABD'de güç odakları arasındaki görüş ayrılıklarının giderilemediğine ilişkin emareler ortaya çıkmaya başladı. “Halep” konusunda ABD ile Rusya arasındaki 'uzlaşmazlık', emarelerden biri. Suriye'deki uzlaşmazlık halinin 'derinleşmesi' Trump'ı fikir değiştirmeye zorlayabilir. 

Trump, Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, ilk iş olarak Pasifiklerin iki yakasındaki 11 ülkeyle yapılan ve Çin'i rahatsız eden “Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması”ndan ABD'yi çıkaracağını açıklamıştı. Bu mesele de, güç odakları arasında uzlaşmazlık sebebi. Hillary Clinton'ın da bu anlaşmaya karşı olduğunu hatırlatalım. Trump Çin'den hoşlanmıyor ama “TPP Anlaşması”nı iptal etmesi Çin'in işine gelir. Siyasi risk alarak bu anlaşmaya imza atan birçok ülke ABD'nin TPP'den çıkması halinde Çin'e yönelebilecekleri uyarısı yaptılar bile. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir bardak su, bir varil benzin! 26 Mart 2024 | 128 Okunma Amerika’nın ‘yardım’ tiyatrosu.. 24 Mart 2024 | 70 Okunma Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar.. 19 Mart 2024 | 95 Okunma Ya Beyaz Saray, ya Netanyahu! 17 Mart 2024 | 227 Okunma Tabandan gelen baskı ağızları değiştirdi… 12 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar