Trump ‘Yüksek Mahkeme savaşı’nı kazanıyor!-

ABD Başkanı Trump’ın “Federal Yüksek Mahkeme” yargıçlığına aday gösterdiği Brett Kavanaugh’un, Cumartesi günü(dün) Senato Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada onay alması neredeyse...

ABD Başkanı Trump’ın “Federal Yüksek Mahkeme” yargıçlığına aday gösterdiği Brett Kavanaugh’un, Cumartesi günü(dün) Senato Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada onay alması neredeyse kesinleşti. Trump’ın, ‘Katolik muhafazâkâr’ kimliğiyle bilinen yargıç Kavanaugh’u önermesi Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında şiddetli bir çatışmaya sebebiyet vermişti. Kavanaugh’un onaylanması halinde, 9 üyeli mahkemede 5 koltuğa ulaşan muhafazâkârlar çoğunluğu kazanacaklar. Yüksek Mahkeme yargıçları ömür boyu göreve seçildikleri için muhafazâkârlar bir nesil boyu yargıyı kontrol etme imkânına kavuşacaklar.

Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddiaları onay sürecini uzattı. Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen Senato Yargı Komitesi’nde yapılan oylamada Kavanaugh yeterli onay sayısına ulaşmıştı. Ancak Komitenin Cumhuriyetçi üyesi Senatör Jeff Flake ile Komite üyesi olmayan Cumhuriyetçi senatörler Lise Murkowski ve Susan Collins, Senato Genel Kurulu’ndaki nihai oylamanın ertelenmesini istediler. Flake “evet” oyu vermek için FBI’ın Kavanaugh için tamamlayıcı bir arka plân soruşturması yapmasını şart olarak öne sürdü.

Üç Cumhuriyetçi senatörün desteklediği bu öneri Trump tarafından da kabul edildi. Trump’ın verdiği izin üzerine FBI bir hafta içinde soruşturmayı tamamladı ve sonucu Beyaz Saray’a iletti. FBI Raporu, geçtiğimiz Perşembe günü Senato Yargı Komitesine gönderildi. Yaklaşık bin sayfalık raporun kamuoyuna açıklanmayacağı, sadece Senatörlere açık olacağı belirtildi.

Cuma günü yapılan usül oylamasında Kavanaugh yeterli oyu aldı. Cumhuriyetçi senatörlerden sadece Lisa Murkovski Kavanaugh’a “hayır” oyu verirken, Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen Batı Virginia eyaletinin Demokrat senatörü “Joe Manchin” ise “evet” oyu verdi. Murkowski, üç ayrı cinsel saldırı iddiasına muhatap olan Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme yargıcı olmaması gerektiğini ifade ederek, Senato Genel Kurulu’ndaki oylamada da “hayır” oyu vereceğini açıkladı. Flake ve Collins ise FBI raporunun Kavanaugh aleyhinde bir bulgu sunmadığı için “evet” oyu vereceklerini açıkladılar. Kadın hareketine yakınlığıyla bilinen Collins’in Kavanaugh’a oy vermesiyse bu çevrelerde büyük bir hâyâl kırıklığına yol açtı.

Cumhuriyetçiler kendi saflarından verilebilecek fireleri, Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen eyaletlerdeki Demokrat senatörlerden telafi edeceklerini söylemişlerdi. Senatör Joe Manchin bu isimlerden biriydi. Kasım seçimlerinde yeniden aday olan Senatör Manchin muhafazâkâr seçmenlerden oy almayı bekliyor. Cumhuriyetçi bir eyalet olan Kuzey Dakota’nun Demokrat Senatörü Heidi Heitkamp ise Kavanaugh’a oy vermeyeceğini açıkladı. Senato’da oylamanın 50’ye 50 çıkması halinde Senato Başkanlığını da üstlenen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in oyu nihai sonucu belirleyecek. Halihazırda Pence’in oyuna ihtiyaç bulunmuyor.

49’u Demokrat, 51’i Cumhuriyetçi olan 100 üyeli Senato Genel Kurulu’ndaki nihai oylamada Kavanaugh’un onaylanması kesinleşti. Bu satırları okuduğunuzda Kavanaugh kuvvetle muhtemel onaylanmış olacak. Cinsel saldırılara karşı mücadele eden Amerikalı kadınların Kavanaugh aleyhindeki protestoları ise bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 42 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar