Trump, Demokratlar ve İsrail

Trump, İsrail’i eleştirdikleri için hedef aldığı “Temsilciler Meclisi”nin Demokrat üyeleri Ilhan Omar ve Rashide Tlaib’in İsrail’e yapacakları geziye engel oldu. ABD Kongresi’nin 2 üyesine İsrail’in...

Trump, İsrail’i eleştirdikleri için hedef aldığı “Temsilciler Meclisi”nin Demokrat üyeleri Ilhan Omar ve Rashide Tlaib’in İsrail’e yapacakları geziye engel oldu. ABD Kongresi’nin 2 üyesine İsrail’in seyahat yasağı getirmesi bir ilk. Kongre’nin Demokratik liderlik takımının yanı sıra “İsrail Lobisi”nin liberal kanatlarıysa Netanyahu Hükümeti’nin bu kararına tepki gösterdiler.

Amerikan Yahudileri”nin dörtte üçü Demokratlar’ı destekliyorlar. Trump ve Cumhuriyetçiler ise Yahudileri Demokratlar’dan koparmaya çalışıyorlar. Liberal Yahudiler genelde İsrail’i desteklemekle birlikte Netanyahu’nun politikalarını benimsemiyorlar. Demokrat liderlik de, liberal Yahudiler de Netanyahu ve Trump’ın ABD-İsrail ittifakına zarar verdiğini savunuyorlar.

Amerikan Yahudilerinin desteğini kaybetmek istemeyen Demokrat liderlik İsrail politikalarına eleştirel yaklaşan yeni kuşak Demokratları da içerde tutmak istiyor. Yeni kuşak siyasetçiler ile Kongre’deki Demokrat liderlik arasında ciddi bir çelişki yaşanıyor. Trump’ın söylemleriyse bu çelişkiyi derinleştiriyor. Lobilerin siyaset kurumu üzerindeki nüfuzundan rahatsız olan “Genç Demokratlar”, lobilerin yaptıkları bağışları kısıtlamaya yönelik girişimler bile başlattılar.

İsrail’i açıkça eleştiren Demokrat siyasetçilerin ortaya çıkması partinin ana akım liderliğini zorluyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise “İsrail Lobisi”ni teskin etmeye çalışıyor. Pelosi geçen yıl gerçekleşen “İsrail-Amerikan Konseyi”nin ulusal konferansında Demokrat Parti’nin ABD-İsrail ittifakına bağlı olduğunu bir kez daha taahhüt etmişti. Pelosi ayrıca Meclis’te kilit mevkileri tutan Yahudi Demokrat milletvekilllerini de tek tek sayıyordu.

Pelosi’nin saydığı isimler arasında “Dış İlişkiler Komitesi” başkanı Eliot Engel,” İstihbarat Komitesi” başkanı Adam Schiff, “Ödenekler Komitesi” başkanı Nita Lowey ile Komite üyesi Debbie WassermanSchultz da vardı. Pelosi, İsrail için fon lazım olduğunda Lowey ve Wasserman’ın bunu kolaylaştıracaklarını söylemişti. İsrail yanlısı olmaktan vazgeçmediklerini vurgulayan Pelosi, İsrail’i eleştiren birkaç Demokrat vekile aldırış edilmemesini de istemişti.

Pelosi geçenlerde verdiği bir röportajda ise ABD-İsrail ittifakının Netanyahu ve Trump işbirliğine dayanmadığını, İsrail desteğinin Demokrat Parti’de kökleşmiş olduğunu savundu. Seyahat yasağının İsrail-ABD ilişkisini baltalamayacağını vurgulayan Pelosi, Demokrat milletvekillerinin de, kendisinin de İsrail’i ziyaret etmekten vazgeçmeyeceklerini söylüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 51 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 323 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar