Seçmen 1 Kasım'da ne söyledi?

Hiç kuşkusuz 1 Kasım seçimlerinin yegâne galibi AK Parti. Sonuçlar herkes için sürpriz oldu. Bir iki ufak tefek olay dışında seçimlerin kavgasız gürültüsüz ve en önemlisi de şaibesiz bir...

Hiç kuşkusuz 1 Kasım seçimlerinin yegâne galibi AK Parti. Sonuçlar herkes için sürpriz oldu. Bir iki ufak tefek olay dışında seçimlerin kavgasız gürültüsüz ve en önemlisi de şaibesiz bir şekilde gerçekleşmesi sevindiriciydi. İktidar tıkanıklığının seçim yoluyla aşılması ise ülkemizin ulaştığı düzey bakımından önemli.

Seçimlerin muhalefet partileri dışında diğer kaybedenleri anket şirketleriydi. Biri hariç, tüm anket şirketleri fena halde boşa düştüler. Anketlere bakarak siyasi analiz yapmak artık bu seçimle birlikte tarih oldu. Demek ki anket şirketlerinin de şapkalarını önlerine koyarak ciddi bir muhasebe yapmaya şiddetle ihtiyaçları var.

Peki ne oldu da, böyle oldu? 7 Haziran-1 Kasım arasında seçmenlerin pek çok konuda kafası karıştı. Muhalefet partilerinin toplam olarak AK Parti oylarından fazla oy almalarına rağmen mâkul bir iktidar seçeneğini ortaya koyamamaları 1 Kasım seçimlerinin kaderini değiştirdi. AK Parti ise 7 Haziran seçim kampanyasına kıyasla daha pasif bir performans gösterdiği halde diğer bütün partilerin toplamından fazla oy aldı. Bu çoğu kimse için şaşırtıcıydı. Siyaset sosyolojisi açısından bunun akla uygun bir açıklaması olmalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 271 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar