İsrail Bahreyn’de örtülü olarak temsil edilecekmiş!

ABD Başkanı Donald Trump ‘refah’ vaadiyle Filistinlileri İsrail yanlısı barış plânını kabul etmeye zorlamak istiyor. Sözde refah plânının ilk aşaması 25-26 Haziran’da Bahreyn’de yapılacak...

ABD Başkanı Donald Trump ‘refah’ vaadiyle Filistinlileri İsrail yanlısı barış plânını kabul etmeye zorlamak istiyor. Sözde refah plânının ilk aşaması 25-26 Haziran’da Bahreyn’de yapılacak çalıştay ile gerçekleşecek. Plânın resmi duyurusu Eylül ayında İsrail’de yapılacak seçimlerinin sonuçlarına bağlı. Trump plânını Netanyahu hükümeti kurduğunda açıklayacak.

Manama’da yapılacak olan “Refah için Barış” çalıştayının Filistinliler tarafından boykot edildiği için sönük geçmesi bekleniyor. Çalıştay’a Arap dünyasından sadece 6 ülke katılıyor. Bu ülkeler Mısır, Fas, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar. “Manama Çalıştayı” Arap devletleriyle resmî diplomatik ilişkisi bulunmayan İsrail için ayrıca önemli.

Trump yönetimi İsrail ile sözkonusu Arap devletleri arasındaki fiilî ilişkiye meşruiyet kazandırmak istiyor. Trump’ın sözde barış plânı için bu tablo muhteşem bir halkla ilişkiler başarısı olacaktı. Bu yüzden Beyaz Saray İsrail’in de çalıştayda temsil edileceğini açıklamıştı.

Filistinlilerin çalıştay boykotu Trump’ın halka ilişkiler plânını sekteye uğrattı. Filistinlilerin katılmadığı çalıştaya iştirak etmesi sakıncalı görülmüş olmalı ki İsrail hevesle beklediği daveti alamadı. Yani Manama’daki Filistin çalıştayında Filistinliler de, İsrailler de olmayacaklar. Amerikalılar Filistinlilerin boykotu sebebiyle uğradıkları itibar kaybını telafi etmek için “Çalıştay’da Filistinliler için ekonomik vizyonumuzu sunmak istiyoruz. Bu nedenle siyasi olanlara değil sadece ekonomik yönlere odaklanmayı amaçlıyoruz” diyorlar.

Çalıştay’a davet edilmeyen İsrail, Trump yönetiminin kararına saygılı olduğunu belirtmiş olsa bile yaşadığı hayal kırıklığı gözden kaçmıyor. Beyaz Saray ise İsrail’i teskin etmek amacıyla çalıştaya Yahudi iş adamlarını davet etmeyi plânlıyor imiş. Ancak hangi iş adamlarının çalıştaya katılacağı henüz belli değil. Netanyahu’ya yakın kaynaklar çalıştayda İsrail’in örtülü şekilde temsil edileceğini öne sürüyorlar. Bu bağlamda bir uluslararası danışmanlık şirketi olan“Novard Group”un CEO’su Yoav Mordechai’nin çalıştaya katılabileceği söyleniyor.

İsrail ordusundan emekliye ayrılan General Mordechai’ye göre İsrail, İran karşıtı Arap devletleri için potansiyel olarak stratejik bir müttefik. Mordechai, sözkonusu devletlerin kendi içlerindeki ‘İslamî meydan okumalar’ karşısında İsrail’in yardımına ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Mordechai Arap dünyasında kendilerini Filistin meselesine bağlı hissetmeyen genç liderlerin yükselişini İsrail’in özenle desteklemesi gerektiğini de savunuyor. Kaleme aldığı makalelerde İsrail şirketleriyle Arap şirketleri arasındaki ekonomik faaliyetlerin artırılmasını isteyen Mordechai, Trump’ın bu bağlamdaki Ortadoğu politikasını da hararetle destekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar