İşin ucu İsrail’e dokunuyor..

Trump’ın Suriye’den Amerikan askerlerini çekme kararı, “ABD Kongresi”ndeki hem Cumhuriyetçiler ve hem de Demokratlar tarafından şiddetli bir muhalefetle karşılaştı. İki partili bu muhalefet 2020 seçimlerine...

Trump’ın Suriye’den Amerikan askerlerini çekme kararı, “ABD Kongresi”ndeki hem Cumhuriyetçiler ve hem de Demokratlar tarafından şiddetli bir muhalefetle karşılaştı. İki partili bu muhalefet 2020 seçimlerine hazırlanan Trump üzerindeki baskıyı artırıyor tabii ki.

Cumhuriyetçiler arasında Trump’ın kararına en fazla içerleyen isimlerse Senatörler Lindsey Graham, Mitt Romney ve Marco Rubio ile Trump’ın BM eski Büyükelçisi Nikki Haley. Senato’da Cumhuriyetçilere başkanlık yapan Mitch McConnell ise Trump yönetimi ile Ankara arasında mutabakat sağlanmış olmasına rağmen Türkiye’ye ağır yaptırımlar getirilmesini istiyor. McConnell da ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine itiraz ediyor.

Mitt Romney 2012’de Cumhuriyetçilerin Başkan adayıydı. Romney, Demokratların adayı Barack Obama karşısında yenilgiye uğramıştı. Senatör Rubio ise 2016’da seçimlerinde Başkan aday adayı olmuş, ancak ön seçimlerde yarışı kazanan Trump olmuştu. Milyarder iş adamı Sheldon Adelson başta olmak üzere, “İsrail Lobisi”nin Sağcı kanatları önce Rubio’yu destekliyorlardı. Rubio aradan çekilince bu kez Trump’a destek vermek durumunda kaldılar.

2016’da Trump’ın Başkan adaylığını desteklemeyen Senatör Graham, Trump Başkan seçildikten sonra tutum değiştirdi. Bu tutum değişikliğinde Trump’ın İsrail yanlısı politikaları rol oynadı. Trump’ın Senato’daki en güçlü savunucuları arasında yer alan Graham, İsrail’in çıkarları sözkonusu olduğunda adeta başka bir karaktere dönüşüyor. ABD’nin Suriye’deki askeri varlığından en fazla İsrail fayda görüyor. Netanyahu’nun ABD Senatosu’ndaki en sıkı müttefiki olan Graham, bu yüzden Trump’ın asker çekme girişimine muhalefette başı çekiyor.

Trump, İsrail’e çok önemli kazanımlar sağlamasına rağmen, İsrail hep daha fazlasını talep ediyor. Romney, Graham ve Mitch McConnell ise eteklerindeki taşları döktüler. Trump’ın Suriye’den çekilme kararının İsrail’i olumsuz etkilediğini açıkça ifade eden bu isimler İsrail’in çıkarlarına halel gelmemesi için ne yapıp edip Trump’ı durdurmak istiyorlar.

2016’daki seçmenlerine yabancı ülkelerdeki savaşlardan ABD askerlerini çekme sözü veren Trump şimdiye kadar bu sözü yerine getiremedi. Trump ikinci kez seçilebilmesi için vaadini gerçekleştirmek zorunda olduğunu biliyor. İsrail yanlısı Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ise ABD’nin Suriye’den çıkmaması için çırpınıyorlar. Cuımhuriyetçiler içinde az sayıda isim Trump’ın kararını destekliyor. Bu isimlerden biri Senatör Rand Paul, diğeriyse Senatör Mike Braun. Temsilciler Meclisi üyesi Warren Davidson da, Trump’ın sonsuz savaşlara son verme kararının hayata geçmesi için Suriye’nin başlangıç olduğunu düşünenler arasında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar