İran ve İsrail savaşa doğru mu gidiyor!

Suriye’de İran ve İsrail arasındaki gerilimin doğrudan bir çatışmaya dönüşmesi yönünde bir eğilimin geliştiğini önceki yazıda aktarmıştık. Bölgedeki aktörlerin dikkatiyse...

Suriye’de İran ve İsrail arasındaki gerilimin doğrudan bir çatışmaya dönüşmesi yönünde bir eğilimin geliştiğini önceki yazıda aktarmıştık. Bölgedeki aktörlerin dikkatiyse Trump’ın 12 Mayıs’ta “İran Nükleer Anlaşması”yla ilgili olarak vereceği karara odaklanmış durumda. Trump’ın anlaşmadan çekilmesi halinde bölgede gerilimin daha da yükselmesi bekleniyor. ABD’nin çiçeği burnunda Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo da hızlıca Suud-i Arabistan, İsrail ve Ürdün’e gitti. Trump yönetimi İran’a karşı bölge ülkelerini bir blok haline getirmeye çalışıyor. Pompeo’nun gezisi “Körfez İşbirliği Konseyi” içindeki çatışmayı sonlandırmayı ve Katar’ı da İran karşıtı cepheye doğru itmeyi de hedefliyor. Pompeo, Netanyahu ile yaptığı görüşmede ABD’nin muhtemel bir savaşta İsrail’in yanında olduğu güvencesi de veriyordu.

Pompeo, 2015’de, Kongre üyesiyken İsrail’e giderek Netanyahu’yu ziyaret etmişti. CIA Başkanıyken üç kez İsrail’i ziyaret eden Pompeo’nun İsrail Gizli Servisi Mossad’ın başkanı Yossi Cohen ile çok yakın bir ilişkiye sahip olduğu biliniyor. Önceki Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson ise sadece Mayıs 2017’de Trump’ın İsrail gezisine katıldı. Tillerson, Netanyahu yönetimi ve ABD’deki “İsrail Lobisi”nin radikal Sağ kanadı tarafından hiç sevilmedi.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise Washington’da Savunma Bakanı James Mattis ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüştü. Liberman Beyaz Saray’da ziyaret ettiği Bolton’a bir de hediye getirmiş. Bu hediye, Bolton’un “Baba Bush” yönetiminde görev yaparken, Siyonizm’i ırkçılık ve ırk temelli ayrımcılık olarak tanımlayan 1975 yılına ait BM Genel Kurul kararının 1991’de kaldırılmasında oynadığı rolü gösteren bir karikatür imiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 151 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 61 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 57 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 325 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar