İlk hedef Lübnan mı olacak?

Dünyanın gözü şu anda Suud-i Arabistan’da. Herkes, Kraliyet Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman’ın ‘Yolsuzlukla mücadele’ başlığı altında başlattığı operasyonların perde...

Dünyanın gözü şu anda Suud-i Arabistan’da. Herkes, Kraliyet Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman’ın ‘Yolsuzlukla mücadele’ başlığı altında başlattığı operasyonların perde arkasında neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Operasyonlarda çok sayıda Suudi prensi tutuklandı. Bir prensin tartışmalı helikopter kazasında, bir diğerinin ise kendisini tutuklamaya gelen güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada hayatını kaybetmesi merak kat sayısını artırıyor.

Operasyonların sonucunda Prens Muhammed Bin Selman ülkedeki güç dağılımının parçası olan “Ulusal Muhafızlar”, “Ordu” ve “İçişleri Bakanlığı”na bağlı birliklerin kontrolünü elde etti. Yemen’den Suudi Arabistan’a fırlatılan, ancak havadayken etkisiz hale getirildiği belirtilen bir balistik füzenin İran’a ait olduğunun ileri sürülmesi de gerilimi derinleştirdi.

Bütün bunların yanı sıra Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad’ta istifasını açıklaması kafaları daha da karıştırdı. Hariri’nin istifası İran’ın dini lideri Ayetullah Hameney’in baş danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin Lübnan’ı ziyaretinden 24 saat sonra gerçekleşmesi dikkat çekiciydi. Hariri, hayatının tehlike altında olduğunu söyleyerek İran ve Hizbullah’ı suçladı. 

 Obama döneminde Suudi-ABD ilişkileri “İran nükleer anlaşması” yüzünden soğumuştu. ABD Başkanı Trump Mayıs’ta Riyad’a gitti, şaşaalı bir törenle yüzlerce milyar tutarında silah anlaşmaları yaptı. Katar’a ambargoyu destekleyen Trump geçen ay “İran nükleer anlaşması”nı, yeniden müzakere edilmesi için Kongre’ye göndererek Riyad’ı sevindirdi.

Prens Muhammed Bin Selman’ın “Ilımlı İslam’a geçiyoruz” şeklindeki açıklaması da ABD’de olumlu karşılandı. Netanyahu yanlısı İsrail Lobisinin müttefiki, “Breitbart News”in yönetim kurulu başkanı Steve Bannon’ın açıklamayı Hıristiyan reformuna benzeterek övmesi Riyad’daki gelişmelerin perde arkasına ilişkin ipuçları veriyor. Radikal Sağın ideologlrınfan Bannon, Trump’ın Beyaz Saray Baş Stratejistiydi. Ağustos ayında ‘küreselci’ generaller tarafından kovulan Bannon, “Cumhuriyetçi Parti”deki Trump muhaliflerine savaş açmıştı.

Abu Dabi Prensi Muhammed Bin Zayed al Nahyan(MBZ) ile Suudi Prensi Muhammed Bin Selman(MBS) çok sıkı dostlar. Bannon’ın müttefiki, özel güvenlik şirketi “Blackwater”ın eski CEO’su Eric Prince ile “MBZ” arasında su sızmıyor. Prince, Hong Kong merkezli “Frontier Services Group” adlı şirketi yönetiyor. Batı medyasında yer alan iddialara göre Prince, MBZ ile Rus hükümetinden bazı isimleri Ocak ayı başlarında Şeyseller’de buluşturdu. Gizli tutulan görüşmenin Riyad’ın bölgesel politikalarına destek için gerçekleştiği söyleniyor. Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra, Eylül ayında Dubai’ye giderek Prens Zayed ile görüşen Steve Bannon, BAE ve Riyad’ın,  Katar ve İran’a karşı yürüttükleri politikayı destekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 138 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 41 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar