Hukuk ne işe yarar?

Belçika'yı sarsan bombalı saldırıların faillerinden biri (İbrahim el Bakraoui) geçen yıl Türkiye'den sınır dışı edilmiş. Üstelik Belçika hükümeti bu kişiyle ilgili olarak...

Belçika'yı sarsan bombalı saldırıların faillerinden biri (İbrahim el Bakraoui) geçen yıl Türkiye'den sınır dışı edilmiş. Üstelik Belçika hükümeti bu kişiyle ilgili olarak uyarılmış. Ancak Belçika hükümeti, terörizmle bağlantısı tespit edilemediği gerekçesiyle şahıs hakkında işlem yapmamış. Brüksel patlamalarının ardından Adalet Bakanıyla İçişleri Bakanı, Türkiye'nin uyarısının dikkate alınmadığının ortaya çıkması üzerine istifalarını sundular. Gerçi istifaları kabul edilmedi, o ayrı.
Aslında konu son 15 yıldır Belçika'da tartışmalara yol açan adalet sistemindeki boşluklarla yakından ilgili. Bunun böyle olduğunu önceki gün dikkatle izlediğim bir Belçika filminden öğrendim. Belçikalı Yönetmen Jan Verheyen'in 2013'de çektiği “Adalet Peşinde(Het Vonnis)” filmi, adalet sisteminin boşluklarını dramatik bir olay üzerinden işlemiş. Özgürlük, hukuk ve güvenlik arasındaki dengenin ne kadar hassas olduğunu gözler önüne seren enteresan bir film. Brüksel patlamalarıysa, “Adalet Peşinde” filminde işlenen konuyu yeniden alevlendirdi.
Kariyerinin zirvesinde bir şirket yöneticisi olan Luc Segers'in eşi markette alış veriş yaparken gasp edilerek hunharca öldürülür. Luc Segers de ağır şekilde darp edilir. Babasının darp edildiğini izleyen küçük kız ise yoldan geçen bir aracın çarpmasıyla hayatını kaybeder. Bir süre komada kalan Luc Segers taburcu edildiğinde elinde hiçbir şeyi kalmayan bitik bir adamdır. Buna rağmen katilin yargı önüne çıkarılarak hak ettiği cezaya çarptırılmasını ummaktadır. Ancak, gözaltına alınan katil dava açma işlemlerinde yapılan bir 'usül hatası' yüzünden serbest bırakılır. Evraklarda bir imzanın eksikliği sebebiyle toplanan deliller geçersiz sayılır. Olay kamuoyunda şiddetli tartışmalara yol açar. Adalet Bakanı ve yargı sistemi eleştirilerin hedefi haline gelir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 32 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 56 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 41 Okunma Hep birlikte bir canavar yaptılar! 07 Nisan 2024 | 165 Okunma Bodrumdaki bomba! 02 Nisan 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar