‘Bay Omeric’in hikayesi..

30 Ağustos 1922'de zaferle neticelenen “Büyük Taarruz”un 93. yıldönümünü idrak ettik. Eylül ortalarında tamama erdirilen zafer sayesinde “Misak-ı Milli” büyük ölçüde garanti altına...

30 Ağustos 1922'de zaferle neticelenen “Büyük Taarruz”un 93. yıldönümünü idrak ettik. Eylül ortalarında tamama erdirilen zafer sayesinde “Misak-ı Milli” büyük ölçüde garanti altına alındı. 1923'teki “Lozan Antlaşması”yla ise Anadolu ve Trakya toprakları üzerinde yeni bir devletin varlığı tescil edildi. 1922'de, şimdi Doğu'da komşularımız olan ülkeler de işgal altındaydı. Osmanlı'ya karşı İngilizler ve Fransızlarla işbirliği yapan Arap liderler aldatıldıklarını anlamış bulunuyorlardı. Araplar için 'vaadedilmiş topraklar' lafta kaldı. “Büyük Arap İmparatorluğu” hayali gerçekleşmediği gibi bölge paramparça edildi. Arap liderler böyle bir akibeti önceden göremediler ve kolayca kandılar.

Şimdi de durum pek farklı değil. ABD ve şerikleri bu kanamalı bölgede yeni bir düzen kurma peşindeler. Sorun, bölgenin kaç parçaya bölüneceği ve bu bölme işleminin daha kaç ülkeye teşmil edileceği. Söylemler ve niyetler farklı. Sözde inşacı güçler niyetlerini açık etmiyorlar. Bölgeye yönelik yerli perspektifler ise gizli niyetlerin kamilen tespit edilmesiyle etkinlik kazanabilirler.
Haritalar ebedi değillerdir, değişebilirler. “Birleşmiş Milletler Cemiyeti” 50 kadar üyenin iştirakiyle kuruldu. Sömürge altındaki ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmalarıyla bu sayı giderek daha da arttı. Süreç içinde Kore, Vietnam, Pakistan gibi bazı ülkeler de bölündüler. 1990'ların başlarında “Soğuk Savaş” sona erdi ve “Sovyetler Birliği' dağıldı. Böylece BM'ye yeni üyeler katıldı. Bugün BM'nin 193 üyesi var. Son bir örnek, BM'de şimdi iki Sudan yer alıyor. Suriye, Irak, Somali, Yemen fiilen bölünmüş haldeler. Yugoslavya'dan 7 devlet çıktı, bakalım Irak ve Suriye'den kaç devlet çıkaracaklar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi.. 12 Mayıs 2024 | 64 Okunma Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 274 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 45 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 154 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar