ABD Kongresi Mueller’ı bekliyor!

Bugün(Salı) ABD Başkanı Donald Trump’ın “Beyaz Saray”da bir grup Cumhuriyetçi Senatör ile Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmaması konusunu müzakere etmesi bekleniyor. Türkiye’ye...

Bugün(Salı) ABD Başkanı Donald Trump’ın “Beyaz Saray”da bir grup Cumhuriyetçi Senatör ile Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmaması konusunu müzakere etmesi bekleniyor. Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına sıcak bakmayan Trump, kendi partisinden Senatörleri ikna edebilecek mi? Bu sorunun cevabını yarından sonra daha net bir şekilde öğreneceğiz.

Trump 4 Demokrat kadın milletvekiline yönelik tweet’leri ve konuşmalarıyla Kongre’yi hareketlendirmişti. Trump tweet’lerinde Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar ve Ayanna Pressley’i hedef almıştı. Trump bu isimlerin Amerika’yı sevdiklerine inanmadığını ileri sürerek ‘suç dolu’ ülkelerine geri dönmelerini istemişti. Trump ABD ve İsrail aleyhinde sözler sarfettikleri gerekçesiyle bu vekillerin özür dilemelerini de istemişti.

Birçok Demokrat sözkonusu tweet’leri sebebiyle Trump’ı “BeyazIrkçılığı” teşvik etmekle suçluyor. “Demokratlar”ın kontrol ettiği “Temsilciler Meclisi”yse Trump’ı kınayan bir bildiri yayımladı. Trump, bir süredir “Demokratlar”ı ‘ İsrailaleyhtarı’ çizgiye evrilmekle suçluyor. Trump’ın bu suçlamaları 2020’deki Başkanlık seçimlerinde Amerikan Yahudilerinin desteğini elde etmeye yönelik. Zira Amerikan Yahudileri’nin büyük kısmı “Demokratlar”ı destekliyor.

Bu arada Washington’da gözler Perşembe günü “Temsilciler Meclisi”nde yapılacak iki ayrı duruşmaya çevrilmiş bulunuyor. Rusya’nın 2016’da Başkanlık seçimlerine Trump lehinde müdahale ettiğine ilişkin iddiaları içeren soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller “İstihbarat” ve “Yargı” komitelerinde milletvekillerinin sorularını cevaplayacak.

“Rusya Soruşturması”nı tamamlayan Mueller, elde ettiği sonuçları geçtiğimiz Nisan ayında rapor olarak Adalet Bakanlığına göndermişti. “Beyaz Saray”a ve “Cumhuriyetçiler”e göre, “Mueller Raporu” Trump’ı akladı. “Demokratlar” ise aksini savunuyorlar. 448 sayfalık nihai raporda Mueller, Trump’ın adaleti engellediğine ilişkin örnekler sıralamakla birlikte herhangi bir suçlamada bulunmamıştı. Mueller bu konuda topu Kongre’ye atmıştı. Mueller görev başındaki Başkanın yargılanmasının Kongre yetkisinde olduğu gerekçesiyle bu yola başvurdu.

Demokratlar, “Mueller Raporu”nda adaleti engelleme girişimlerinde adı geçen tanıkları Kongre’de dinlemek için defalarca girişimlerde bulundular. “Beyaz Saray”ın hukukçularıysa çoğu resmi görevli olan tanıklara Kongre’deki duruşmalara katılmamaları yönünde tavsiyeler verdiler. Mueller, “Demokratlar”ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin “İstihbarat” ve “Yargı” komitelerinden mahkeme celbi aldıktan sonra duruşmalara katılmayı kabul etmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar