Trump kendisine af getirebilir mi?

ABD Başkanı Trump en zengin kapitalist 7 ülkenin üye olduğu” G/7”nin Kanada’da yapılan zirve toplantısında Avrupalı müttefikleriyle gümrük vergileri konusunda çekişirken, 12 Haziran’da da Kuzey Kore...

ABD Başkanı Trump en zengin kapitalist 7 ülkenin üye olduğu” G/7”nin Kanada’da yapılan zirve toplantısında Avrupalı müttefikleriyle gümrük vergileri konusunda çekişirken, 12 Haziran’da da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur’da bir araya gelmeye hazırlanıyor. Bu arada “FBI” eski Başkanı Robert Mueller’ın Mayıs 2017’den beri Özel Yetkili Savcı olarak yürüttüğü “Rusya Soruşturması” her geçen gün daha da ilginç boyutlar kazanıyor.

Aslında “Amerikan Kongresi”nin genel itibariyle her iki kanadı(Demokratlar, Cumhuriyetçiler) Rusya’nın 2016’daki Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği konusunda fikir birliği içinde. Anlaşmazlık daha çok, Rus müdahalesinin Trump ile gizli bir anlaşma çerçevesinde gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgili. Tabii ki Trump ve etrafı Ruslarla gizli bir anlaşma yapıldığı iddiasını kabul etmiyor. Trump’çılara göre bu soruşturma Amerikan Derin Devleti’nin bir komplosu. Trump da bulduğu her fırsatta bu iddiayı tekrarlıyor.

Sonbaharda seçimler olduğu için Cumhuriyetçiler “Rusya Soruşturması”nın bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini savunuyorlar. Trumpçılar Mueller’ın de, ona soruşturma yetkisi veren Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein’ın görevden alınmasını istiyorlar. “Rusya Soruşturması”nda Trump’ın kampanya ekibinden onlarca isim kuvvetli zan altında. Medyaya sızdırılan bilgilerse soruşturmanın Trump’a doğru genişlediği yönünde işaretler veriyor.

Son zamanlarda Washington’da soruşturmayla ilgili en fazla konuşulan konu, Trump’ın “kendisi için af ilan etme” yetkisine sahip olup olmadığı. Trump’ın özel avukatı Rudy Giuliani, Trump’ın kendini affetme yetkisine sahip olduğunu ama bunu yapacağını zannetmediğini söylemişti. Trump da bir tweet mesajında “Kendim hakkında mutlak bir şekilde af çıkarma hakkım bulunuyor, ama yanlış bir şey yapmadıysam bunu neden yapayım ki?” demişti. Şimdiye kadar hiçbir ABD başkanı kendisini af etmediği için emsali olmayan bir durum bu. Amerikalı hukukçularda genel eğilim Başkanın kendisi için affetme yetkisine sahip olmadığı yönünde. Trump’ın böyle bir yola başvurmasının soruşturmayı durdurmaya yetmeyeceğini söyleyen hukukçular çoğunlukta görünüyorlar.

Aslında Trump ve avukatının “kendine af” meselesini gündeme getirmesi, Mueller Soruşturması’nın bizzat Trump’ı suçlayan bir boyuta ulaşması halinde olabileceklere işaret ediyor. Öte yandan Trump, “Rusya soruşturması” kapsamında suçlu bulunmaları halinde kendisine yakın bazı isimleri af edebileceği imasında bulunuyor. Nitekim geçenlerde Trump’ın aralarında merhum boksör Muhammed Ali gibi eskiden mahkum edilmiş isimlerin de yer aldığı 3 bin civarında kişiyi af edebileceğini söylemesi Mueller ve ekibine bir mesaj olarak bile görülebilir.

Trump’ın kullandığı dili analiz eden uzmanlara göre Trump “neden yapayım” derken bile aslında “bunu yaparım” demek istiyor. Trump, Ulusal Ekonomi Konseyi direktörü Gary Cohn, Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster ve Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson dahil, kendi yönetiminden bir çok isimle arası çok bozuk olduğu halde “çok iyi ilişkimiz var, görevden azletme iddiaları yalan haber” demişti sık sık. Hepsinde de basının dediği çıkmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar