Beyaz Saray’da ‘Bolting’ temizliği!

Trump, ABD askerlerini Suriye’den çıkaracağını ilân etmişti ama gelinen noktada durum ortada. “Mueller Soruşturması” sebebiyle içerde köşeye sıkışan Trump’ın ABD’yi tek...

Trump, ABD askerlerini Suriye’den çıkaracağını ilân etmişti ama gelinen noktada durum ortada. “Mueller Soruşturması” sebebiyle içerde köşeye sıkışan Trump’ın ABD’yi tek başına Suriye’den çekmeye güç yetiremeyeceği anlaşıldı. Peki bu arada Washington’da neler yaşanıyor, bir bakalım.

Önceki yazımda Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un “Ulusal Güvenlik Konseyi”nde kapsamlı bir temizlik yapmaya hazırlandığına işaret etmiştim. Bolton 9 Nisan Pazartesi günü iş başı yaptı. İlk olarak UGK Sözcüsü Michael Anton istifasını açıkladı. UGK’nın en tepedeki iki ismi Dr. Nadia Schadlow ile General Ricky Waddel’ın ‘temizlik listesi’nde ilk sıralarda olduğunu belirtmiştim. Nitekim iki isim de istifa etti. Bu isimler, Trump’ın görevden aldığı Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster’a çok yakındılar. “Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi”nin yazarı Schadlow ‘diplomasi’ ağırlıklı dış politika taraftarıydı, Bolton ise askeri gücü önceleyen Neocon bir şahin. Medyada ‘Bolting’ olarak anılan iç temizliğin önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.

Trump’ın Yurtiçi Güvenlik Danışmanı Tom Bossert de gidenler arasındaydı. Bolton’un Beyaz Saray’da ayrı organlar halinde çalışan “Ulusal Güvenlik Konseyi” ile “Yurtiçi Güvenlik Konseyi”ni birleştireceği söyleniyor. Öte yandan General McMaster’ın “Ulusal Güvenlik Konseyi”nden kovduğu şahinlerden Ezra Cohen-Watnick, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı oldu. Watnick Ulusal İstihbarat Programları Direktörü iken, McMaster tarafından UGK’dan çıkarılmıştı. Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’e yakınlığıyla bilinen Watnick’in kovulmasına en şiddetli tepki “Amerikan Siyonist Organizasyonu’ndan gelmişti. Watnick’in Sessions’a danışman olmasını ise Trump istemiş.

Beyaz Saray’ı sarsan bir diğer gelişmeyse Trump’ın özel avukatı Michael Cohen’in ofisine ve konutuna yapılan FBI baskınlarıydı. Arama iznini “Rusya Soruşturması”nı yürüten Özel Savcı Robert Mueller’ın yönlendirmesiyle, Adalet Bakanlığı’nın ikinci adamı Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein verdiği anlaşıldı. Medyadaki haberlere göre Mueller, Cohen ile ilgili suç teşkil ettiği öne sürülen, ancak “Rusya Soruşturması” kapsamına girmeyen bazı belgeleri Manhattan Savcılığı’na göndermiş. Öte yandan yine Cohen ile bağlantılı bir gelişme daha yaşandı. Cohen’in “Cumhuriyetçi Ulusal Komite”nin Finans’tan sorumlu Başkan Yardımcısı Elliot Broidy adına bir kadına yüklü ödeme yaptığı ortaya çıktı. Medyaya sızan iddialar üzerine Broidy Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin Başkan Yardımcılığı görevinden ayrıldı.

Broidy, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerikan Ordusuyla sözleşmeler imzalayan özel güvenlik şirketi “Circinus”un patronu. Trump’ın seçim kampanyasının bağış toplayıcıları arasında yer alan Broidy’nin Katar ambargosunu desteklemeyen Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson’ın azledilmesi için girişimlerde bulunduğuna dair e-posta mesajları basına sızmıştı. “Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu”nun yönetim kurulu üyesi olan Broidy’nin istifası sonbahardaki kritik seçimlere hazırlanan Trump için kötü haber.

Trump’ın görevden aldığı FBI Başkanı James Comey’nin 17 Nisan günü piyasaya çıkacak olan “Daha Yüksek Bir Sadakat: Hakikat, Yalanlar ve Liderlik” başlıklı kitabıysa şimdiden büyük gürültü kopardı. Kitaptan Trump ile ilgili bazı alıntıların yayınlanması üzerine Cumhuriyetçi Parti karşı saldırıya geçti. “LyinComey(Yalan/Comey)” adıyla internet sitesi açan parti, Comey aleyhinde propaganda başlattı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 59 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 56 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 324 Okunma Yalancı gözler! 14 Nisan 2024 | 57 Okunma Biden cephesinde yeni bir şey yok… 09 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar