Öcalan iki mahkumdan neden kuşkulandı?

PKK cephesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. 20 Temmuz'da Cemil Bayık'ın, “Kentlerde, mahallelerde yer altı sistemi, tüneller, mevzi sistemi geliştirmeli” talimatıyla birlikte örgüt, şehir savaşları stratejisine...

PKK cephesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. 20 Temmuz'da Cemil Bayık'ın, “Kentlerde, mahallelerde yer altı sistemi, tüneller, mevzi sistemi geliştirmeli” talimatıyla birlikte örgüt, şehir savaşları stratejisine geçti. Böylece PKK, yeni bir konsepte geçti

PKK'nın stratejisi ilk aşamada 12 ilçede, sahada ise 6 yerde daha hendek savaşlarını başlatmaktı. Bunu Mardin, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı, Van, Batman ve Şırnak'ta şehir kalkışmaları izleyecekti.

PKK, bu stratejisinde başarılı olamadı. Ama Türkiye'yi meşgul etmeyi başardı. Şimdiki hedefleri, Mart ayına kadar şehirlerdeki çatışma sürecini sürdürüp, Nevruz'la birlikte şehir ayaklanmalarını başlatmak.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Afyon kampında 1 hafta içinde operasyonların bitebileceğini açıkladı. Silopi'de yüzde 90, Sur'da yüzde 60 oranında ilerleme sağlanmış durumda. Cizre'de yüzde 70'e ulaşıldı. Sur'da, Cizre'de, Silopi'deki operasyonların yavaş ilerlemesinin nedenleri var.

Örgüt şehir savaşlarına uzun süren bir hazırlık yürütmüş. Cemil Bayık'ın talimatına uygun olarak evlerin altından tüneller açılmış. Sokaklara hendekler kazılıp, altına el yapımı bombalar yerleştirip, barikatlar kurulmuş. PKK, tahmin edilenden 11 kat fazla patlayıcı yerleştirmiş. Patlayıcılar yerleştirilirken devlet ne yapıyordu? O ayrı bir soru.

PKK şehir savaşlarında üç kademeli bir sistem kurmuş. Ön sıraya YHD-G militanları yerleştirilmiş. Çocuk yaştaki militanlardı bunlar. Başarısız oldular. Ayrıca kimi zaman kontrol dışı hareket ettiler. O nedenle Kandil, YPS diye yeni bir yapılanmaya gitti. Onların arkasına “Öz Savunma Birlikleri” dedikleri teröristler yerleştirildi. Bunlar çözüm sürecinde dağa çıkan, Kandil'de eğitildikten sonra Kobani'de şehir savaşları pratiği kazanan militanlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özgür Özel’in stratejisine karşı İmamoğlu’nun hamlesi ne 10 Mayıs 2024 | 1.267 Okunma İmamoğlu neyi kendine yönelik operasyon olarak görüyor 09 Mayıs 2024 | 2.159 Okunma Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi ne sağladı 08 Mayıs 2024 | 1.737 Okunma Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması Özel’e fayda sağlar mı 07 Mayıs 2024 | 1.530 Okunma Erdoğan ile Özgür Özel yeni siyaset inşa ediyor 06 Mayıs 2024 | 1.356 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar