Muhalefette formül arayışları

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (21.03.2022)''Muhalefette formül arayışları'' başlıklı yazısı.

Yeni seçim teklifi Meclis’e sunulduğu andan itibaren muhalefet partileri hesap üstüne hesap yapıyor, formül üzerine formül üretiyorlar.

Saadet Partisi, Gelecek, DEVA ve Demokrat Parti, Millet İttifakı’na girip böylece barajı aşıp Meclis’e girmeyi planlıyorlardı. Onların hesabını altüst eden, ittifaka girseler dahi milletvekili çıkarabilmek için partilerin aldığı oyların sayısının geçerli olduğu sistemin getirilmesi oldu.

1- Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50 artı 1’in aranması küçük partilerin oylarının ötesinde bir güce sahip olmalarına neden olmuştu.

2- Yeni sistemle birlikte ittifaka giren küçük partiler yine baraj sorunu yaşamayacak. Ama milletvekili çıkarmaları için yeterli oy almaları gerecek.

CHP VE İYİ PARTİ’NİN ROLÜ

3- Yeni öneri CHP ve İYİ Parti’nin etkinliğini artırdı. Küçük partilerin pazarlık gücünü zayıflattı.

GÖZLER KILIÇDAROĞLU’NDA

Küçük partiler, Meclis’e girebilmek için yeni öneriler geliştiriyorlar. Burada CHP ve İYİ Parti’nin yaklaşımı belirleyici olacak. Özellikle de Kılıçdaroğlu’nun tercihi muhalefetin şekillenmesinde etkili olacak. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olduğu takdirde küçük partilerin desteğine ihtiyacı var.

ALTERNATİFLİ FORMÜLLER

Ön plana çıkan iki öneri var.

1- Altı parti olarak ortak cumhurbaşkanı adayı belirlemek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birlikte hareket edip milletvekili seçimlerine CHP ve İYİ Parti listelerinden girmek.

2- Cumhurbaşkanlığı seçiminde birlikte hareket edip milletvekili seçiminde ayrı bir ittifak kurmak.

MERKEZ SAĞ İTTİFAK

3- Bu durumda CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı devam edecek. Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Gültekin Uysal’ın CHP listelerinden seçimlere girmesinin AK Parti’ye yarama ihtimaline karşılık üzerinde tartışılan bir başka model ise “Muhafazakâr-Merkez Sağ İttifakı” olarak adlandırılıyor. Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ayrı bir ittifak kuracak. Dört parti milletvekili seçimlerine bir partinin listesinden girecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 36 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.633 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.178 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar