Kılıçdaroğlu ile Akşener anlaştı mı?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (04.10.2022)''Kılıçdaroğlu ile Akşener anlaştı mı?'' başlıklı yazısı.

Kılıçdaroğlu’nun “Akşener’le aramızda kriz yok” açıklamasına katılıyorum. Ama CHP ile İYİ Parti arasında zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Bunlardan biri de Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığı konusu.

İYİ Parti içinde bir grup Kılıçdaroğlu ile seçimin kazanılamayacağı görüşünde.

Meral Akşener ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinden İYİ Parti’de bir çatlak meydana gelmesini önlemeye çalışıyor. O nedenle de bazen rest çekiyor, bazen çok sert çıkışlar yapıyor.
İki liderin kamuoyuna açık görüşmeler dışında özel görüşme yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. O nedenle bir iddiada bulunamam. Ama Kılıçdaroğlu, Akşener’in parti içindeki direnci kırmak için yaptığı çıkışların farkında. O nedenle Akşener’in restine restle karşılık vermedi. Zaten reste restle karşılık verse ortada 6’lı masa kalmazdı.

AKŞENER’İN ÇIKIŞININ NEDENİ

Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık verilebilir” çıkışı ile başlayan, Barış Yarkadaş’ın ihale restiyle tırmanan, Bülent Kuşoğlu’nun “Kılıçdaroğlu aday olmazsa 6’lı masa dağılır” restiyle zirveye çıkan kriz karşısında Akşener, öncelikle partisinin hukukunu korumayı tercih etti.

1- “6’lı masa noter değildir” dedi.

2- “CHP’de ve dışarıda zaman zaman parmak sallama hali var. Bu arkadaşlarımızı rencide ediyor” diye uyardı.

3- “CHP’ye borcumuzu ödedik. Hatta alacaklı hale geldik” diye konuştu.

Ama masayı devirmedi. Kılıçdaroğlu seçilemez demedi. Seçilecek aday Mansur Yavaş’tır ya da Ekrem İmamoğlu’dur diye konuşmadı. Akşener sert çıkışlarıyla İYİ Parti’nin hukukunu korudu. Ama kulislere yansıyan bilgilere göre Koray Aydın’ın başını çektiği bir grup, Kılıçdaroğlu’na karşı tavrını sürdürdü.

KORAY AYDIN FAKTÖRÜ

22 milletvekilinin ve teşkilatın önemli bir bölümünün Koray Aydın’ı desteklediği söylendi. Bu durum karşısında Akşener, kurultay silahını çekti. Akşener daha önce CHP’yle girdikleri tartışmalar nedeniyle Yavuz Ağıralioğlu’nu Genel Başkan Yardımcılığı’ndan, Koray Aydın’ı ise Teşkilat Başkanlığı’ndan almıştı. Akşener neden kurultay kararı aldı? Bir de işin yasal bir boyutu var. İYİ Parti 2 yıl içinde kongre yapmak durumunda. Ama bunu 1 yıl erteleyebilir. Yani seçimden önce de yapabilir seçim sonrasına da erteleyebilirdi.

AKŞENER’İN STRATEJİSİ

Buraya bir virgül koyup öncelikle Akşener’in ne yapmaya çalıştığını anlatmak istiyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 3.763 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.189 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.821 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.166 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar