Barzani bağımsızlık kararını donduracak mı?

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın İran’a gittiği haberini de o sırada öğrendik. Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce İran’a giderek, askeri planlamayla ilgili çalışmaları...

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın İran’a gittiği haberini de o sırada öğrendik. Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce İran’a giderek, askeri planlamayla ilgili çalışmaları yaptı. Bağımsızlık referandumuyla tırmanan kiriz yeni bir evreye giriyor. Duyguların yerini reel politik alıyor. Ama 25 Eylül’e kadar diplomasi ön plandaydı. Referandumun gerçekleşmesiyle birlikte askeri seçenekler öne geçmiş durumda. Uluslararası meşruiyet açısından askeri planlar, Irak ordusu üzerinden planlanıyor. Ama İran ve Türkiye planlamanın her aşamasında aktif olarak devredeler.

Harekât planlarının Irak Anayasası’na göre durumu tartışmalı olan Kerkük, sınır kapıları ve havalimanlarının öncelikli olarak yapıldığı söyleniyor. Komutanlar, Meclis resepsiyonunda ser verdi sır vermedi ama krizin bir askeri müdahaleye gerek kalmadan çözülmesi için, “Alt düzeyde temaslar sürüyor” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her an savaşa çıkacak bir başkomutan edasında. Savaş heveslisi değil ama burası Ortadoğu. Bu coğrafyada askeri seçenek masada olmadan diplomatik çözüm bulunmuyor.

ERDOĞAN’IN GİRİŞİMLERİ

Erdoğan, son 4 ayda dört büyük uluslararası kriz için devreye girdi.

1- Batı Şeria’da İsrail yönetiminin cuma namazı yasağı üzerine tırmanan kriz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle çatışmaya dönüşmeden yatıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 3.327 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 488 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.187 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.821 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar