Yusuf Ziya Cömert Karar Gazetesi

Bir kişi yönetici olunca yakınları büyülü yaprak yer

Ablam kitabın çok karamsar olduğundan yakındı” diyor Lao She Kedi Gezegeni’nin önsözünde. “Ben de ona şöyle dedim: kedi insanlar kedi insanlardır ve bizimle hiç alakaları yoktur. Kitabın...

04 Haziran 2023 | 237 okunma

Ablam kitabın çok karamsar olduğundan yakındı” diyor Lao She Kedi Gezegeni’nin önsözünde. “Ben de ona şöyle dedim: kedi insanlar kedi insanlardır ve bizimle hiç alakaları yoktur. Kitabın karamsar olması ya da olmamasından bize ne?” (İş Bankası Yayınları, çeviri Giray Fidan ve Tang Guozhong.)

Birçok yazarın kendi ülkesiyle ilgili derin eleştiriler içeren eserler üretirken inşa etme ihtiyacı duydukları kaçış rampasına benziyor bu cümleler.

Bu sıralar bizde de toplumun yarısı karamsar. Kedi Gezegeni bu karamsarlığa iyi gider.

Sıkılmayı göze alarak okudum. Kitabın sunuşunda “Çin edebiyatının en önemli ve en ünlü karşı-ütopyacı eseridir” deniliyor. Belli ki işler ters gidecek.

Okuduğum son ‘distopik’ roman Amin Maalouf’un Empedokles’in Dostları’ydı. (Yapı Kredi.) İnsanlıktan ümidini hemen hemen kesmiş bir sanatçının bir üst uygarlığın müdahalesiyle kendine gelebileceğini hayal etmesi. Maalouf’un en iyi romanı değildi ama okumaya değerdi.

Kedi Gezegeni’nin daha ilk sayfasında uzay gemileri Mars’a çarpıp paramparça oluyor ve kahramanımızın arkadaşı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Derin olmayan devlet de anlamıyor 06 Mayıs 2024 | 96 Okunma Peygamberimiz’e yakalanmış 05 Mayıs 2024 | 917 Okunma Bidencı mısın Trumpçı mısın? 03 Mayıs 2024 | 101 Okunma Biz eğitim işini beceremiyoruz 01 Mayıs 2024 | 284 Okunma Yine ilk 500’e giremedik! 29 Nisan 2024 | 931 Okunma