Yüksel Aytuğ Sabah Gazetesi

Dönem dizisi çekerken...

Tarihi dizi çekmek hem zor, hem de masraflıdır. Çünkü iyi araştırma yapmak, doğru kaynak kullanmak gerekir. Bunun için işini bilen uzman tarihçilerle çalışma zorunluluğu vardır. O dönemi...

19 Kasım 2017 | 262 okunma
Tarihi dizi çekmek hem zor, hem de masraflıdır. Çünkü iyi araştırma yapmak, doğru kaynak kullanmak gerekir.
Bunun için işini bilen uzman tarihçilerle çalışma zorunluluğu vardır. O dönemi canlandırmak için doğru mekanları bulmak, hatta 'yaratmak' gerekir. Kostüm ve aksesuvar konusu da önemlidir; ince eleyip sık dokumak lazımdır. Dizinin başlangıç jeneriğine 'Burada anlatılan olay ve kişilerin gerçekle ilgisi yoktur' deyip sorumluluklarınızdan kurtulamazsınız.
Bu hataya son olarak Kanal D'nin dizisi 'Vatanım Sensin' düştü. Başta muhabir kardeşim Ömer Karahan olmak üzere GÜNAYDIN ekimizin başarılı ekibi müthiş bir habercilik yaparak dizide çarpıtılan bir gerçeği gün ışığına çıkarttılar. Bunu yaparken, varislerin duyduğu rahatsızlığa da ses oldular.
Dizide Çerkes Ethem'in, 'hain' diye nitelendirerek kendi eliyle öldürdüğü kardeşi Çerkes Reşit'in yaşayan akrabaları isyan ettiler. Devlet belgeleriyle ortada bir ihanet olmadığını kanıtladılar. Çerkesler ise 'Bizden asla hain çıkmaz' diyerek Kanal D'yi boykot etme kararı aldılar.
Bu olay, tüm dönem dizisi yapımcılarının, yönetmenlerinin, senaristlerinin kulağına küpe olsun.
Tarih, senaryonuza hizmet edecek bir 'orta malı' değildir; hepimizindir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Böyle intihar olur mu? 08 Mayıs 2024 | 289 Okunma ‘Takipçi’ her zaman ‘seyirci’ değildir 07 Mayıs 2024 | 106 Okunma Yuh olsun size! 05 Mayıs 2024 | 223 Okunma “İslami terör” safsatasını çürüten yazı 04 Mayıs 2024 | 232 Okunma Bunlar nasıl kutlama? 03 Mayıs 2024 | 109 Okunma