Yıldırım Koç Aydınlık Gazetesi

Sendikacıların ILO seferi

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 108. toplantısı 10-21 Haziran 2019 günleri Cenevre’de yapılacak.  Uluslararası Çalışma...

27 Mayıs 2019 | 70 okunma

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 108. toplantısı 10-21 Haziran 2019 günleri Cenevre’de yapılacak. 
Uluslararası Çalışma Konferansı’na ILO’ya üye 187 devletin delegeleri, danışmanları ve gözlemcileri katılır. Her devlet, dört delege ile temsil edilir. Bu dört delegenin ikisi hükümet temsilcisidir. Delegelerden biri, en fazla temsil niteliğine sahip işçi örgütü ve biri de en fazla temsil niteliğine sahip işveren örgütü ile görüşülerek belirlenir. 
Bu delegelerin yanında danışmanlar vardır. Danışmanların sayısı, o yıl Uluslararası Çalışma Konferansı gündemindeki madde sayısının iki katıdır. 
Bunların yanı sıra da istenilen sayıda gözlemci gider.
Ben 1993-2003 döneminde 11 kez uluslararası çalışma konferansına danışman olarak katıldım ve Sözleşmelerin uygulanmasının denetlendiği Standartların Uygulanması Komitesi’nde ("Aplikasyon Komitesi") Türkiye işçilerini temsil ettim. 
  SENDİKACILARIN CENEVRE SEYAHATİ
Uluslararası Çalışma Konferanslarında İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça, Japonca gibi dillerde çeviri vardır. ILO’nun çalıştığı çevirmenler gerçekten çok yetkindir ve simultane çeviri yaparlar. Gerek Uluslararası Çalışma Konferansı’nın genel kurulunda, gerek çeşitli komite toplantılarında tartışmaları izleyebilmek ve tartışmalara katkıda bulunabilmek için bu dillerden en az birini çok iyi derecede bilmek gerekir. Ayrıca, ele alınan konunun teknik ayrıntılarına da hakim olmak zorunludur. 
Ancak Uluslararası Çalışma Konferanslarına Türkiye’den katılan delege, danışman ve gözlemciler...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma