Yıldırım Koç Aydınlık Gazetesi

Beyaz yakalı işçiler ve sendikalar

İşçileri “beyaz yakalı” ve “mavi yakalı” diye bölmek adet olmuş. Bir de Türkiye’de pek kullanılmayan “altın yakalı” işçiler var.  Bizde beyaz yakalısı da, mavi...

10 Temmuz 2018 | 152 okunma

İşçileri “beyaz yakalı” ve “mavi yakalı” diye bölmek adet olmuş. Bir de Türkiye’de pek kullanılmayan “altın yakalı” işçiler var. 
Bizde beyaz yakalısı da, mavi yakalısı da İş Kanunu’na tabidir. İş Kanunu kapsamında olmayıp Deniz İş Kanunu, Basın İş Kanunu veya Türk Borçlar Kanunu’na tabi olan işçi sayısı epeyce azdır.
Ülkemizde yaygın bir hata, özel sektör işyerlerinde bürolarda çalışanları veya daha genel olarak beyaz yakalı işçileri “memur” sanma anlayışıdır. Hatta bazı toplu iş sözleşmelerinde beyaz yakalı işçilerden “memur” diye söz edilir. Halbuki “memur”, yalnızca kamu kesiminde çalışan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışanlardır. 
Günümüzde önemi giderek artan ve çözümü giderek kolaylaşan bir sorun, mavi yakalı işçilerle beyaz yakalı işçiler arasındaki bölünmedir. 
BEYAZ YAKALILAR SENDİKASIZ
Özel sektör işyerlerinde çalışan işçilerin yaklaşık dörtte biri beyaz yakalı işçidir. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerinde toplam 419 bin işçi çalışıyordu. Bu işçilerin yalnızca 302 bini sendika üyesiydi; 117 bini sendika üyesi değildi. Sendika üyesi olmayanlar içinde mavi yakalı işçi genellikle çok azdır. Diğer bir deyişle, bu 117 binlik kitlenin beyaz yakalı işçi olduğunu düşünebiliriz. 2015 yılındaysa toplusözleşme imzalanan özel sektör işyerlerinde çalışan toplam 431 bin işçinin yalnızca 307 bini sendika üyesiydi. 
Beyaz yakalı işçilerin sendikalara...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma