Yıldırım Koç Aydınlık Gazetesi

Bahar Eylemlerinin 30’uncu yılı

1989 yılı Nisan ayında başlayan Bahar Eylemleri, Türkiye işçi sınıfı tarihinin bence en önemli meşru ve demokratik kitle eylemidir. Aylar süren bu mücadeleye yüzbinlerce işçi katıldı ve mücadele...

18 Mart 2019 | 45 okunma

1989 yılı Nisan ayında başlayan Bahar Eylemleri, Türkiye işçi sınıfı tarihinin bence en önemli meşru ve demokratik kitle eylemidir. Aylar süren bu mücadeleye yüzbinlerce işçi katıldı ve mücadele başarılı oldu. 1991 ve 1992 yıllarında imzalanan toplu iş sözleşmeleri ile, 24 Ocak ve 12 Eylül sonrasında yaşanan gerçek ücret kayıpları fazlasıyla telafi edildi. 
31 YIL ÖNCE ‘DEV UYANINCA’
Bahar Eylemlerinden bir yıl önce, İKİBİNE DOĞRU Dergisi’nin 3-9 Nisan 1988 tarihli sayısında, “DEV UYANINCA” başlıklı bir yazım yayımlanmıştı. O yıllarda Yol-İş Sendikası’nın eğitim işlerinden sorumluydum. Çok sayıda işyerinde tüm işçilerin katıldığı eğitim toplantıları düzenliyorduk. İşyerlerindeki huzursuzluğu ve tepkiyi gözlemleyebiliyordum. Bu yazıda şunları yazmıştım: 
“Yemek boykotlarında ve miting meydanlarında görülen, işçilerin kapitalizmin sonuçlarına tepkisidir; bıçağın artık kemiğe dayandığının ifadesidir. (...) Bugün hiçbir siyasal parti, yükselen dalganın kendi örgütlü ön çalışmasının ürünü olduğunu iddia edemez. Yükselen, Türkiye işçi sınıfının kendiliğindenci mücadelesidir. Tek tek insanların, grupların ve partilerin on yıllardır süren mücadele birikimlerinin etkileri mutlaka vardır, ama harekete bugün damgasını vuran özellik kendiliğindenciliktir. Kendiliğindencilik kapitalizmin sonuçlarına bir tepkidir. Orada kalırsa yetersizdir. Ama sorunların gerçek nedeni olan kapitalizme karşı bir mücadele düzeyine sıçratılırsa, sınıfın kendiliğindenci hareketi çok olumlu gelişmelere gebedir.”
Bu yazının yayımlanmasından bir yıl sonra Bahar Eylemleri başladı. Bahar Eylemleri, mevcut sistem içinde iş&cced...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma