Vehbi Tülek Türkiye Gazetesi

Dinimizde en kıymetli şey verâ ve takvâdır

Dînin temeli takvâdır. Verâ ve takvâ, haramlardan kaçınmak demektir. Ebü’l-Hüseyin Verrâk hazretleri sofiyye-i aliyyedendir. İran’da Nîşâbur’da doğdu ve orada yaşadı. Ebû Osman...

19 Aralık 2021 | 109 okunma
Dînin temeli takvâdır. Verâ ve takvâ, haramlardan kaçınmak demektir.
Ebü’l-Hüseyin Verrâk hazretleri sofiyye-i aliyyedendir. İran’da Nîşâbur’da doğdu ve orada yaşadı. Ebû Osman el-Hîrî’nin sohbetlerinde yetişti. 320 (m. 932)’de vefat etti. Sohbetlerinde buyurdu ki:
Sûre-i Haşr’in yedinci âyetinde meâlen, (Resûlümün getirdiği emirleri alınız, itaat ediniz! Nehy, men, yasak ettiği şeylerden sakınınız!) buyuruldu. Dünyada felaketlerden, âhirette azaptan kurtulmak için, iki şey lâzımdır: Emirlere sarılmak, yasaklardan sakınmak! Bu ikisinden, en büyüğü, daha lüzûmlusu, ikincisidir ki, (Verâ) ve (Takvâ) denir.
Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” yanında, birisinin çok ibâdet ettiğini, çok uğraştığını söylediler. Birisinin de, yasak edilen şeylerden çok sakındığını söylediklerinde, (Hiçbir şey, verâ gibi olamaz!) buyurdu. Yâni, yasaklardan sakınmak, daha kıymetlidir buyurdu.
Bir hadis-i şerifte de, (Dîninizin direği verâdır) buyurdu....

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu dünyânın fâni ve basit hayâtı seni azdırmasın!.." 19 Mayıs 2024 | 18 Okunma Dünyada ve ahirette selâmet istiyorsan... 18 Mayıs 2024 | 63 Okunma Cehennemin, kendisinden kaçtığı mübarek zatlar... 17 Mayıs 2024 | 112 Okunma "Vefâttan sonra bizim mekânımız burasıdır" 16 Mayıs 2024 | 97 Okunma Başkasının ayıbını araştıran kendi ayıplarını göremez!.. 15 Mayıs 2024 | 94 Okunma