Vehbi Tülek Türkiye Gazetesi

"Alçak gönüllü ve sabırlı olmak hilmdendir..."

Dehhâk bin Husayn buyurdu ki: "Hilm, yumuşaklık bana insanlardan daha çok yardımcıdır." Dehhâk bin Husayn et-Temîmî hazretleri Tâbiînin meşhurlarından olup hadîs âlimlerindendir. Resûlullah efendimiz...

12 Temmuz 2022 | 118 okunma
Dehhâk bin Husayn buyurdu ki: "Hilm, yumuşaklık bana insanlardan daha çok yardımcıdır."
Dehhâk bin Husayn et-Temîmî hazretleri Tâbiînin meşhurlarından olup hadîs âlimlerindendir. Resûlullah efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem zamânında Müslüman olduğu hâlde, mübârek yüzlerini göremediği için sahâbî olmakla şereflenemedi. Basra’ya giderek orada 686 (H.67) senesinde vefat etti.
Bu mübarek zat buyurdu ki:
"Ben şu hususlara çok dikkat ederim. Bunları, istifade edeceklere söylerim. Başkasına değil... Birincisi; beni aralarına almak istemeyenlerin aralarına girmem. İkincisi; beni çağırmayan makam ve mevki sahiplerinin kapısına gitmem. İnsanların muhtaç oldukları şeyi bana bağışlamalarını uygun görmem."
"Size, sıkıntısı ve zorluğu olmayan, övülecek bir şey söyleyeyim mi? Güzel ahlâk, çirkin ve beğenilmeyen şeyi terk etmek. En kötü hastalık da; alçak ve düşük ahlâk, çirkin sözleri söylemekdir."
"Şerefli ve asil kimse, sözünde durur. Akıllı olan...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünyada ve ahirette selâmet istiyorsan... 18 Mayıs 2024 | 27 Okunma Cehennemin, kendisinden kaçtığı mübarek zatlar... 17 Mayıs 2024 | 111 Okunma "Vefâttan sonra bizim mekânımız burasıdır" 16 Mayıs 2024 | 96 Okunma Başkasının ayıbını araştıran kendi ayıplarını göremez!.. 15 Mayıs 2024 | 94 Okunma Kibirden mahrûmiyet hâsıl olur!.. 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma