Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Tarih kavgası

ATATÜRK, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihi üzerine son zamanlarda yapılan tartışmalar yeni ufuklar açmıyor, yeni bilgi ve perspektifler ortaya koymuyor. Aksine, mevcut siyasi ve ideolojik kavgaya malzeme üretmek...

20 Mayıs 2017 | 1.183 okunma

ATATÜRK, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihi üzerine son zamanlarda yapılan tartışmalar yeni ufuklar açmıyor, yeni bilgi ve perspektifler ortaya koymuyor.

Aksine, mevcut siyasi ve ideolojik kavgaya malzeme üretmek için çarpıtılan, hatta bazen de tamamen uydurulan laflardır bunlar.

Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım hakkında “Selanik Asliye Hukuk mahkemesi” ilamı diye uydurulan kâğıt gibi.

Halbuki o zaman soy ve aile işlerine asliye mahkemesi değil, şer’iye mahkemesi bakardı; belge denilen o kâğıt tamamen uydurulmuştu.

Dikkat, “gerçek” önemli değil, ilmi ve ahlaki kıstaslar hiç önemli değil; siyasi amaç için kullanışlı ise yalan da olsa, ahlaksızca iftira da olsa pazarlanıyor.


‘RESMİ TARİH’
Hemen bütün ülkelerde bir “resmi tarih” tartışması vardır; devrim yaşamış Fransa ve Türkiye gibi ülkelerde daha bir keskindir.

Zira tarih sırf gerçeği araştırmak için değil, aynı zamanda “eğitmek” için de ihtiyaç duyulan bir alandır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 840 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.990 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.446 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.473 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 825 Okunma