Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

İlahiyatçılar ne diyor?

MALATYA İnönü Üniversitesi’nde ilahiyat dekanları ve Diyanet İşleri Başkanı bir toplantı yaptı. Konu, Cumhurbaşkanı’nın ‘güncelleme’ dediği son derece önemli sorunlar. Bu...

27 Mart 2018 | 2.178 okunma

MALATYA İnönü Üniversitesi’nde ilahiyat dekanları ve Diyanet İşleri Başkanı bir toplantı yaptı. Konu, Cumhurbaşkanı’nın ‘güncelleme’ dediği son derece önemli sorunlar.

Bu arayışları, bu çalışmaları olumlu buluyorum fakat üzücü olan husus, Diyanet’in ve ilahiyat dekanlarının ancak siyasi otoritenin işareti üzerine harekete geçmiş olmalarıdır.

Halbuki bu hayati konuda siyasi otoritenin anlayışına uygun olan ve olmayan görüşler serbestçe ifade edilebilmeli, siyasi otoriteden bağımsız düşünülebilmelidir.

TİBYAN TEFSİRİ

Problemin niteliğini belirtmek için “Tibyan Tefsiri”ni örnek vereceğim. 17. yüzyılda Ayıntabi Mehmet Efendi tarafından yazılıp 1956 yılında Latin harfleriyle yayınlanan bu eserde dünyanın öküzün boynuzunda durduğunu, Venüs gezegeninin taşlaştırılmış bir günahkâr olduğunu okuyabilirsiniz!

Kuranı Kerim’de böyle bir şey olmadığı halde eski Ortadoğu efsanelerini tefsirci efendiler alıp kitaplara yazmışlardı.

Bu konuda ilahiyatçı Dr. Recep Arpa’nın çok değerli bir akademik makalesi var. Böyle birçok hurafe içerdiğinden Osmanlı asırlarında en yaygın okunan veya dinlenilen tefsir olduğunu anlatıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 795 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.987 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.446 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.473 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 824 Okunma