Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Türkiye’nin güvenliği ‘savunma’ ile sınırlı değil

Türkiye'nin, bir ülkenin güvenliği, sadece savunma, askeri boyutu ile sınırlı değil hiç kuşkusuz. Türkiye'yi, bir ülkeyi kendi coğrafyasında liderliğe taşıyan dört temel güç, ekonomik...

26 Ocak 2018 | 162 okunma

Türkiye'nin, bir ülkenin güvenliği, sadece savunma, askeri boyutu ile sınırlı değil hiç kuşkusuz. Türkiye'yi, bir ülkeyi kendi coğrafyasında liderliğe taşıyan dört temel güç, ekonomik güç, siyasi güç, askeri güç ve bilgi gücü olarak sıralanmakta. Bu nedenle, Türkiye'yi Avrasya'da, coğrafyasında liderliğe taşıyan bu dört sacayağının tümüne yönelik bir 'güvenlik konsepti'ne ihtiyaç duymaktayız.

Türkiye'nin ekonomik gücünü koruyacak güvenlik tedbirleri, reel sektör ve finansal sistemde oluşan ekonomik verilerin, üretim verilerinin, hane halkı ve şirket verilerinin korunabilmesinden, daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde saklanabilmesinden geçiyor.

Şirketlerin denetimini yerli denetim firmalarının yapması yerine, yabancı denetim firmaları ile yapmak, şirketlerimizin en mahrem verilerinin yurtdışına çıkması anlamına geliyor.
Bu yetmezmiş gibi, gerek özel sektör, gerekse kamu kuruluşlarımız, bakanlık ve güvenlik birimlerimiz, yönetim süreçlerini dijital ortamda yönetmek adına, veri ve yazılım sistemlerini de uluslararası kurumlardan sağlamaktalar. Söz konusu yazılım ve donanımlarda yer aldığı ifade edilen 'arka kapılar'dan aktarıldığından endişe duyulan kritik önemdeki verileri korumak adına, dünyanın önde gelen ekonomilerinin tümü yazılım ve donanımlarını 'millileştirmeye' özen göstermekteler. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma