Resul Tosun Star Gazetesi

Kokunuz çıktı!

Kokunuz çıktı (Talaat rıhatukum) Beyrut’daki halk hareketinin adı. Lübnan’da çöp işi özelleştirilmiş ancak son ihalede anlaşma sağlanamamış ve Beyrut’ta iki aydır toplanamayan...

01 Eylül 2015 | 103 okunma

Kokunuz çıktı (Talaat rıhatukum) Beyrut’daki halk hareketinin adı. Lübnan’da çöp işi özelleştirilmiş ancak son ihalede anlaşma sağlanamamış ve Beyrut’ta iki aydır toplanamayan çöpler insan sağlığını tehdit etmeye başlamıştı. Bunun üzerine kokan çöpleri ve ihalesindeki yolsuzluğu protesto için Beyrut halkı ‘Talaat rıhatukum’ sloganıyla meydanlara çıkmıştı.

Görünürde son derece haklı bir gerekçe ile sivil toplum örgütleri hak talep ediyordu/ediyor. Tıpkı bizdeki Gezi Parkı’nda ağaçların naklini protesto gibi.

Fakat gösteriler masum talep olmaktan çıkmış tıpkı Beyoğlu’nda dükkanların yağmalanması araçların kundaklanması gibi eylemlere dönüşmüştü.

Beyrut’taki gösterilerde eylemler şiddete dönüşmüş, iş yerleri tahrip edilmiş, vitrinler indirilmiş hatta trafik işaretleri bile bu şiddetten nasibini almaya başlamıştı.

Eylemciler sorunun çözülmesi için en son hükümete 72 saat mühlet verdiler.

***

Peki kim bu eylemciler ve olayların perde arkasında ne var?

Önce şunu hatırlatmakta fayda var ki Lübnan’da bilinen şekliyle bir devlet yapısı yok. Devletin kurumlarının cemaatler arasında taksim edildiği ilginç bir yapı var. Mesela cumhurbaşkanı Maruni, başbakan Sünni,  meclis başkanı Şii olmak zorunda. Diğer kurumlar da böyle taksim edilmiş vaziyette.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.861 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma