Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Sabah baş ağrılarının 10 nedeni

Baş ağrısının her türlüsü tatsızdır, tedirgin edicidir. Dahası keyif kaçırıcıdır. Ama en berbatı hemen her sabaha baş ağrılarıyla başlamaktır. Sabah baş ağrıları...

29 Mart 2018 | 1.793 okunma

Baş ağrısının her türlüsü tatsızdır, tedirgin edicidir. Dahası keyif kaçırıcıdır. Ama en berbatı hemen her sabaha baş ağrılarıyla başlamaktır. Sabah baş ağrıları deyip geçmeyin, emin olun ki çoğunun arkasında bir sağlık sorunu vardır. Neler mi? Merak ediyorsanız buyurun ilk 10 nedene...

◊ DEPRESYON: Gizli, gözden kaçmış, sessiz ve derinden giden bir depresyon, başlangıçta sadece kendisini sabah baş ağrılarıyla ifade edebiliyor.
◊ UYKU APNESİ: Uyku apnelerinin de en mühim belirtilerinden biri gözünüzü açar açmaz beyninize saplanan baş ağrıları olabiliyor. Bu ağrıların yorgunluk ve isteksizlikle birlikte olması çok tipik. Zaten bu nedenle de çoğu zaman “depresyon mu, uyku apnesi mi?” karar verilemiyor.
◊ HİPERTANSİYON: Gece hipertansiyonlarının da ilk işareti sabah kalkınca ensede ve alın çevresinde çember şeklinde hissedilen baş ağrılarıdır.
◊ HİPOGLİSEMİ: Gece boyunca şeker ihtiyacını yeterince karşılayamayan beynin size gönderdiği ilk mesaj başınızı ağrıtmak olabiliyor. Bir başka deyişle beyniniz size “şu hipoglisemi meselesini artık bir çöz” mesajı veriyor.
◊ ALKOL: Akşamdan kalmalığın daha doğrusu alkolün sağlığa zarar vermeye başladığının ilk ve mühim işaretlerinden biri, ertesi sabah güne baş ağrılarıyla başlamaktır. Ve bu ciddi bir alkol intoleransı belirtisidir.
◊ UYKUSUZLUK: Hangi nedenle olursa olsun uykusuzluk mühim bir baş ağrıtıcısı olabiliyor. Gece boyunca dinlenemeyen, eksiğini gediğini tamamlayıp kendini yenileyemeyen beyin sorunlarını baş ağrısıyla ifade etmeye çalışıyor.
◊ ELEKTROMANYETİK
YOĞUNLUK: Eğer yattığınız odada elektromanyetik yoğunluk fazlaysa yani etrafınız tabletler, bilgisayarlar, cep telefonları, standby’da kalmış televizyonlar, radyolar vs ile doluysa “Neden her sabaha baş ağrısıyla uyanıyorum?” gibi sorular sormaya hakkınız
bile yok.
◊ MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ: Magnezyum noksanlığının da ilk işaretlerinden biri baş ağrısı olabiliyor, bir kenara not edin.
◊ DEMİR EKSİKLİĞİ: Sadece magnezyumun değil, demirin eksikliği de sık görülen bir baş ağrısı nedeni. Buna özellikle genç kızlar ve doğurganlık çağındaki hanımlarda rastlıyoruz.
◊ YOĞUN STRES: Stresin her türlüsü yaşınız, cinsiyetiniz ne olursa olsun başınızı ağrıtabiliyor. Bazılarında bu ağrılar size güneşin doğuşuyla beraber günaydın (!) diyebiliyor.

Tansiyonu yükselten ilaç var mı?

Evet, bazı ilaçlar tansiyon fırlamalarına neden olabilir. Özellikle hipertansiyon hastalarının bu ilaçlara karşı dikkatli olmasını öneriyorum.
Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, kortizon içeren ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, depresyon ilaçlarının bir kısmı, burun açıcı spreyler, aktif maddesi sibutramin olan iştah kesici zayıflama hapları gibi bazı ilaçların hipertansiyona yol açabildiği biliniyor.
Şifa niyetine içtiğiniz bitkiler de bazen hipertansiyon nedeni olabiliyor. Örneğin efedra içeren “şifalı bitkiler” ve zayıflama ilaçlarının içine yasa dışı olarak yerleştirilen bazı maddeler tansiyonu ciddi biçimde artırabiliyor.


Hangisi daha tehlikeli: Büyük tansiyon mu, küçük tansiyon mu?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 516 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 931 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma